Przerzuć się na pyszne i zdrowe ciasto… z warzyw! Smakuje doskonale, a jednocześnie pozwala przemycić sporo składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jeśli chcesz oszczędzić czas, zamiast świeżych warzyw sięgnij po wysokiej jakości mrożonki. Są tak samo smaczne i pełne witamin, a nie wymagają pracochłonnego mycia, obierania i krojenia. Przed użyciem trzeba tylko lekko je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Podpowiadamy, jak przygotować najlepsze ciasta warzywne – marchewkowe, dyniowe, szpinakowe i kalafiorowe – na bazie dobrych mrożonek.
Kultowe ciasto dyniowe z kremową polewą i orzechami
Zacznijmy od klasyków. Na pierwszy ogień idzie pyszne, lekko wilgotne i przyjemnie ciężkie ciasto z dyni z rozpływającą się w ustach polewą śmietankową i prażonymi orzechami. Wygląda doskonale, a jednocześnie jest mało wymagające i wychodzi nawet początkującym cukiernikom. To dobry sposób na udane rozpoczęcie przygody ze zdrowymi wypiekami.
Jakie wartości dostarcza nam dynia? Przede wszystkim sporo wapnia, potasu oraz witamin B1 i B31 Bez wątpienia warto uwzględnić ją w swoim menu.
- ¾ szklanki puree z mrożonej dyni Hortex
- 200 g masła
- 225 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru (lub 1 i 1/3 szklanki erytrytolu)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5 dag stopionego masła
- 5 dag słonego serka kanapkowego
- 7 dag cukru pudru
- garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich – do posypania
Jak zrobić pyszne ciasto dyniowe?
Mus z lekko rozmrożonej, delikatnie odciśniętej dyni Hortex przełóż do większej miski. Dodaj roztopione masło z cukrem oraz żółtka jaj i wszystko starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę.
Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy, a później delikatnie połącz suche i mokre składniki (mieszaj samą łyżką!). Pod koniec dodaj pianę z białek.
Puszystą masę wylej do tortownicy (o średnicy ok. 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Papier możesz dodatkowo posmarować cienką warstwą masła, aby ciasto nie przywierało do spodu. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 40-45 minut.
Przestudzone ciasto z dyni oblej polewą (wskazane wyżej składniki wystarczy utrzeć na gładką masę) i hojnie posyp prażonymi orzechami.
Warzywny pewniak dla wymagających – ciasto marchewkowe z migdałami
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 1 szklanka lekko rozmrożonej, delikatnie odciśniętej marchewki w kostce Hortex
- 1 szklanka cukru (lub 1 i 1/3 szklanki erytrytolu)
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki posiekanych migdałów (może być nieco więcej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 110 g słonego serka kanapkowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Jak zrobić udane ciasto marchewkowe?
Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw je w piekarniku na 10-15 minut – uchyl tylko drzwiczki.
Wystudzone ciasto marchewkowe udekoruj kremową polewą. Jak ją zrobić? Masło utrzyj na puch. Dodawaj do niego po łyżce serka, aż konsystencja będzie jednolita. Na koniec dołóż miód i starannie wymieszaj. Wierzch ciasta możesz dodatkowo obsypać płatkami migdałów.
Pyszne ciasto szpinakowe – Leśny Mech z nutą wanilii
Składniki na ciasto szpinakowe:
- 1 szklanka cukru (lub 1 i 1/3 szklanki erytrytolu)
- 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex
- 3 duże jajka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ opakowania cukru wanilinowego
Jak zrobić pyszne ciasto ze szpinaku?
Gotową masę przelej do tortownicy (średnica 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przestudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa blaty.
W międzyczasie przygotuj smakowity krem. Schłodzoną śmietankę połącz z dwoma rodzajami cukru i ubij na gładko. Przełóż ciasto kremem i posyp po wierzchu pestkami granatu.
Pyszne ciasto czekoladowe z kalafiora z subtelną nutą chili
Składniki na smaczne ciasto z kalafiora:
- ½ szklanki daktyli
- ¼ szklanki wody
- 4 łyżki miodu
- 290 g ugotowanego kalafiora mrożonego Hortex
- 3 jajka
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chili
Składniki na polewę:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka zmielonych suszonych płatków chili
Jak upiec zdrowe ciasto czekoladowe z kalafiora?
Gotową masę przelej do tortownicy (o średnicy 23-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy ciasto będzie się studzić, zabierz się za przygotowanie polewy. Zacznij od podgrzania śmietanki. Gdy będzie gorąca, zdejmij ją z palnika, dodaj pokruszoną czekoladę oraz chili i wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Lekko przestudzoną polewą oblej całe ciasto. Wierzch możesz delikatnie posypać płatkami chili – byle ostrożnie! Łatwo tu bowiem przesadzić.
Smacznego!
1,2,3 Zob. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Artykuł powstał z udziałem marki Hortex