Reklama
  • 300 g mąki pszennej, typ 1850
  • 1 białko
  • ok. 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka
  • suszone drożdże
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 2 łodygi rabarbaru
  • sól

Reklama

Rabarbar pokrój na kawałki (po 1 cm). W garnku rozpuść 2 łyżki cukru. Gdy powstanie syrop, wrzuć rabarbar, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, białko, mleko, drożdże i sól. Odstaw ciasto na pół godziny, wyrób i ponownie odstaw. Gdy wyrośnie, podziel na 11 części. Uformuj bułeczki i ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W bułeczkach uformuj małe dołki, posmaruj dżemem, włóż kilka kawałków rabarbaru. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

Reklama
Reklama
Reklama