Bułeczki z rabarbarem
Polecamy przepis na pyszne bułeczki z rabarbarem.
- edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 3 czerwca 2013 11:44
Reklama
Reklama
- 300 g mąki pszennej, typ 1850
- 1 białko
- ok. 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka
- suszone drożdże
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki dżemu
- 2 łodygi rabarbaru
- sól
Reklama
Rabarbar pokrój na kawałki (po 1 cm). W garnku rozpuść 2 łyżki cukru. Gdy powstanie syrop, wrzuć rabarbar, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wymieszaj w misce mąkę, białko, mleko, drożdże i sól. Odstaw ciasto na pół godziny, wyrób i ponownie odstaw. Gdy wyrośnie, podziel na 11 części. Uformuj bułeczki i ułóż w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. W bułeczkach uformuj małe dołki, posmaruj dżemem, włóż kilka kawałków rabarbaru. Piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
Reklama
Reklama
Reklama