Reklama

Jakie powinno być ciasto na urodziny dziecka? Przede wszystkim smaczne, ale i ładne – dobrze, aby pojawiły się na nim ozdobne elementy, które nawiązują do ulubionej postaci pociechy (np. figurki z „Psiego Patrolu”). Podpowiadamy, jak zaplanować przygotowywanie ciasta urodzinowego dla dziecka i podajemy sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe.

Reklama

Jakie ciasto przygotować na urodziny dziecka?

Planując pieczenie ciasta czy też tortu urodzinowego, należy zacząć od tego, jakie smaki najbardziej lubi maluch. Jeżeli uwielbia truskawki, dobrze byłoby, gdyby nadzienie było truskawkowe (np. dżem truskawkowy i świeże truskawki). Jeżeli lubi banany, równie dobrze można przygotować ciasto w formie przyozdobionego chlebka bananowego. Tutaj nie ma ograniczeń. Kolejnym aspektem jest uwzględnienie ewentualnych alergii pokarmowych. Jeżeli dziecko ma uczulenie np. na laktozę, zadbaj o to, aby śmietana czy serek użyty do ciasta nie miał w sobie ani grama laktozy. Jeżeli nie możesz nigdzie znaleźć nabiału bez laktozy, z powodzeniem możesz użyć mleczka kokosowego dobrej jakości, z którego można ubić bitą śmietanę.

Ciasto na urodziny dziecka powinno pięknie wyglądać. Niestety, nie każdy ma dryg do ozdabiania ciast. Ale to nic! Jeżeli dekoracja wypieków nie jest twoją najmocniejszą stroną, rozważ wizytę w sklepie cukierniczym. Znajdziesz w nim cukrowe figurki, naklejki i toppery z popularnymi postaciami z bajek. Kiedy twoje dziecko zobaczy taki tort, specjalnie dla niego, na którym to będą jego ulubieni bohaterowie, z pewnością będzie zachwycone.

Łatwe i szybkie ciasto czekoladowe na urodziny dziecka – przepis

Biszkopt

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka cukru
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • 4 jajka
  • Miska
  • Mikser
  • Tortownica o wymiarach 22/24 cm
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Rozbij jajka i wrzuć je do miski. Dodaj cukier. Ubij całość mikserem na puszystą masę. Po ubiciu dodaj proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Całość wymieszaj do połączenia składników. W tortownicy umieść papier do pieczenia. Wylej na niego masę i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika, aby biszkopt nie opadł. Po 15 minutach wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do całkowitego wystudzenia.

Nadzienie do ciasta

Składniki:

  • Słoik konfitury malinowej albo porzeczkowej
  • Szklanka słodkiej, czarnej herbaty
  • Łyżeczka

Przygotowanie: Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Nasącz oba blaty słodką, czarną herbatą. Następnie pokryj blaty biszkoptowe konfiturą. Połóż jeden blat na drugim i lekko je do siebie dociśnij.

Krem do ciasta

Składniki:

  • Duże opakowanie bitej śmietany (36%)
  • Ulubione owoce dziecka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao
  • Mikser
  • Miska

Przygotowanie: Wlej schłodzoną śmietanę do miski. Dodaj cukier i kakao. Miksuj aż do uzyskania sztywnej masy. Zewnętrzną stronę złożonego już ciasta pokryj dokładnie czekoladowym kremem. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny. Na koniec, ozdób je owocami.

Psst! Nie zapomnij o świeczkach!

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama