Czerwony ryż meksykański
Wypróbuj przepis na czerwony ryż meksykański
Opublikowano: środa, 18 grudnia 2013 09:41
Reklama
Reklama
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- łodyga selera naciowego
- oliwa z oliwek
- 1,5 szklanki ryżu
- polędwiczka wieprzowa
- szklanka mrożonego groszku
- 1 litr wywaru z warzyw
Reklama
Cebulę obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz i zmiksuj. Ząbki czosnku obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na plasterki. Pokrój też umytą łodygę selera naciowego. Do średniego garnka wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzej ją i wsyp ryż. Smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i cebulę, duś kilka minut, mieszając. Na osobnej patelni szybko obsmaż polędwiczkę wieprzową pokrojoną w kostkę. Do ryżu dodaj pokrojone warzywa, szklankę mrożonego groszku i mięso. Zalej wywarem z warzyw. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama