Delikatna dynia marynowana
Delikatną dynię marynowaną może zjeść nawet całkiem małe dziecko - odrobina octu (tylko tyle, żeby dynia zbyt szybko się nie zepsuła) nie powinna zaszkodzić maluchowi. Taka dynia świetnie nadaje się do kanapek z wędliną czy serem i jako dodatek do innych mięs. Zobacz, jak zrobić delikatną dynię marynowaną dla dziecka.
- 2,5 kg dyni
- 5 szklanek wody
- 3 szklanki cukru
- kawałek przeciętej laski wanilii
- kilka ładnych goździków
- 1 szklanka octu 10%
Przygotuj marynatę: do garnka wlej wodę, ocet, włóż goździki i wanilię, wsyp cukier. Zagotowuj. Dynię oczyść, pokrój w ładną kostkę i wrzuć do gotującej się marynaty. Gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, ale nierozgotowana - 10-15 minut w zależności od gatunku dyni. Przełóż dynię do słoików, zalej marynatą, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygnie. Lepiej już nie pasteryzować, bo dynia się rozpadnie i powstanie z niej mus.
Zobacz też: Przetwory z dyni