Deser bezowy z musem truskawkowym
Deser bezowy z musem truskawkowym to lekki i puszysty deser z udziałem twarożku i świeżych truskawek. To fajny pomysł na wakacyjną ucztę i lekką przekąskę do pracy. Smacznego!
- 400 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 2 żółtka
- 2 białka
- 100 g cukru drobnego
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g pokrojonych truskawek
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ser i jajka nie mogą być zimne. Żółtka utrzyj z połową cukru, dalej ucierając dodawaj twarożek. Żelatynę namocz z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połącz z masą. Białka ubij na sztywno, dalej ubijając dodawaj pozostały cukier, powstałą bezę połącz z masą. Dodaj truskawki, wymieszaj i przełóż do pucharków lub szklanek. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Zobacz inne przepisy na desery z bezą
Przepis pochodzi z materiałów prasowym firmy Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony"