Reklama
  • 9 jajek przepiórczych
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek zielonego groszku
  • 2 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia)
  • sól
  • pieprz

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
2. Żelatynę namocz w szklance bulionu. Pozostały wywar zagotuj, a potem rozpuść w nim namoczoną żelatynę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Na dno foremek do babeczek wsyp po niepełnej łyżeczce zblanszowanego lub konserwowego groszku. Zalej go cienką warstwą tężejącej galaretki. Odczekaj chwilę, aż zastygnie.
4. Jajeczka podziel na cztery części i rozłóż promieniście w blaszce. Na jej środek połóż całego lub połówkę pomidorka koktajlowego oraz gałązki umytych świeżych ziół. Zalej resztą galaretki i odstaw do lodówki. Przed podaniem wyjmij z foremek i udekoruj pomidorkami i ziołami.

Reklama

Polecamy: Wielkanocny wieniec
Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama