Na skorupkach mogą znajdować się bakterie, np. salmonella. Żeby smyka przed nią uchronić, starannie myj jajka. Rób to przed gotowaniem, a nie wtedy, gdy chcesz je włożyć do lodówki. W skorupce są mikrootworki, którymi – po umyciu jaja – bakterie mogłyby się przedostawać do środka.

Reklama

To właśnie z powodu ryzyka zarażenia się salmonellą gotuj jajka tak, by ścięte było zarówno białko, jak i żółtko. Nie podawaj więc maluszkowi kogla-mogla ani ciast robionych z użyciem surowego jajka (np. sernika na zimno lub wielkanocnej paschy). Nie gotuj jajek jednak dłużej niż 10 minut. Podczas zbyt długiego gotowania wokół żółtka tworzy się ciemna obwódka, a samo jajko zaczyna nieprzyjemnie pachnieć. To siarkowodór. Takie jajko na pewno nie nadaje się już dla twojego dziecka!

Reklama

Zobacz też: Sprawdzony przepis na jajko na miękko

Reklama
Reklama
Reklama