Reklama

Reklama
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 10–15 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 6 żółtek
  • jajko
  • 6 łyżek oliwy
  • cukier waniliowy
  • kieliszek spirytusu
  • sok i skórka z cytryny
  • sól
  • tłuszcz do smażenia
  • konfitura z róży lub inna
  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajko i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na jego powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 15 min, gdy zacznie rosnąć, znów wyrobić.

Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Przekładać na bibułę. Gdy przestygną, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Uwaga! Pączki nadziewa się również po usmażeniu. W tym celu konfiturę (a także budyń) umieszcza się w szprycy. Jej końcówkę wbija w przestudzony pączek i napełnia go nadzieniem.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków

Reklama
Reklama
Reklama