Reklama

Sposobów na zrobienie lukru jest kilka. Na szczęście każda z nich jest prosta i nie musisz być w kuchni czy Top Chefem wystarczy jedynie odrobina cierpliwości. Sekretem dobrego lukru jest bowiem czas jaki poświęcisz na mieszanie i ucieranie składników.
Zobacz też: 6 przepisów na pączki - nie tylko na karnawał

Reklama

Lukier królewski

Ten lukier zrobisz z ubitego białka, dzięki temu jest wyjątkowo puszysty. Idealnie nadaje się do wykonywania perfekcyjnych dekoracji.
Składniki:

  • 1 białko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ubij delikatnie białko mikserem, tak by lekko się spieniło. Następnie przez sitko dodawaj stopniowo cukier puder i ucieraj go z białkiem przez ok. 10 minut. Pamiętaj, by robić to na wolnych obrotach miksera. Gotowy lukier powinien być lśniący i mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli lukier jest za rzadki dosyp odrobinę cukier puder. Jeśli zaś lukier jest za gęsty dodaj kilka kropli wody.

Lukier cytrusowy

Jest dziecinie prosty w przygotowaniu i nie sposób go popsuć.
Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Sposób przygotowania:
W małym rondelku podgrzej przez 2 minuty sok z wodą, uważaj by całość się nie zagotowała. A następnie powoli dodaj do mieszanki przesiany przez sito cukier puder. Pamiętaj, by całość nieprzerwanie mieszać łyżką. Tak przygotowany lukier najlepiej użyć od razy, gdyż szybko gęstnieje.

Lukier kokosowy z limonką

Jest pyszny i kremowy, a do tego ma oryginalny smak.
Składniki:

  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego
  • 4 liście trawy cytrynowej
  • 3,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
W małym rondelku podgrzewaj przez 2 minuty mleczko kokosowe razem z trawą cytrynową. Gdy mleko ostygnie przelej przez sitko mleko do miseczki, tak by wyłowić trawę cytrynową. Dodaj do mleka kokosowego cukier puder, syrop klonowy, wanilię i sól. Wszystkie składniki ubij przez ok. 10 minut na gładką masę. Najlepiej użyć od razu, ale można także przechowywać przez tydzień w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Jeśli chcesz zrobić lukier kolorowy wystarczy, że do gotowego lukru dodasz barwnik spożywczy.

Reklama

Zobacz też: Jak udekorować karnawałowe pączki?

Reklama
Reklama
Reklama