Reklama
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 100 g pomidorów suszonych
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
  • 50 g siemię lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  • pomidory pelati krojone
  • chili
  • mała cebula
  • jajko
  • 4 łyżki bułki tartej

  1. Ugotuj kaszę jaglaną na miękko, lekko ją rozgotowując. Następnie wystudź.
  2. Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
  4. W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
  5. Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
  6. W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.
Reklama

Zobacz inny przepis: Klopsiki rybne

Reklama
Reklama
Reklama