Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Twoje dziecko lubi mięso, a nie chce jadać kasz? Zrób dla niego klopsiki wegetariańskie z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym. To danie zasmakuje całej rodzinie!
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Knorr
Opublikowano: środa, 29 marca 2017 10:25
Reklama
Reklama
- 300 g kaszy jaglanej
- 100 g pomidorów suszonych
- Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
- 50 g siemię lnianego
- 50 g pestek dyni
- natka pietruszki
- 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- pomidory pelati krojone
- chili
- mała cebula
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- Ugotuj kaszę jaglaną na miękko, lekko ją rozgotowując. Następnie wystudź.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki i suszone pomidory. Cebulę i chilli pokrój w drobną kosteczkę.
- Siemię lniane i pestki dyni upraż na patelni.
- W dużej misce zmieszaj kaszę jaglaną z połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku, posiekaną natką pietruszki, suszonymi pomidorami, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem. Całość dokładnie wymieszaj, aby masa lepiej się zakleiła, dodaj kilka łyżek tartej bułki.
- Z masy uformuj kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
- W garnku na rozgrzanej Ramie zeszklij chilli i cebulę, dodaj puszkę pomidorów oraz pozostałe opakowanie produktu Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej ułóż w talerzu i zalej sosem.
Reklama
Zobacz inny przepis: Klopsiki rybne
Reklama
Reklama
Reklama