Reklama

Reklama
  • 300 g naturalnego tofu
  • 2 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)
  • marchewka
  • 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • świeży imbir 5 cm
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka kolendry
  • strąk ostrej papryki chilli
  • 50 ml sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym

  1. Ugotuj płatki owsiane do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.
  2. Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.
  3. Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.
  4. Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej.
  5. Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.
  6. W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.
  7. Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę.
  8. Podawaj z ryżem.
Reklama

Zobacz inne przepisy z tofu: Wiosenne kotlety z tofu

Reklama
Reklama
Reklama