Klopsiki z tofu
Klopsiki z tofu? To pomysł na obiad dla całej rodziny i dobry pomysł na bezmięsne danie. Tofu to podstawa wegetariańskiej kuchni.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Knorr
Opublikowano: środa, 29 marca 2017 10:44
Reklama
Reklama
- 300 g naturalnego tofu
- 2 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)
- marchewka
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pestek z dyni
- świeży imbir 5 cm
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- natka kolendry
- strąk ostrej papryki chilli
- 50 ml sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- Knorr Naturalnie Smaczne - Klopsiki w sosie pomidorowym
- Ugotuj płatki owsiane do miękkości, a następnie odlej z wody. Wystudź je i przełóż do miski.
- Ziemniaki i tofu zmiel w maszynce do mielenia, marchew zetrzyj na tarce, połącz z płatkami.
- Posiekaj ząbki czosnku i kolendrę, chilli pokrój w drobną kosteczkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki podziel na dwie części. Pierwszą część dodaj do miski.
- Do miski dodaj jeszcze ziarno dyni, łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wyrób na ścisłe ciasto – jeśli będzie zbyt luźne, dodaj kolejną łyżkę mąki pszennej.
- Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki i obtocz je w mące ziemniaczanej.
- W garnku z szerokim dnem zagotuj szklankę wody razem z sosem sojowym i olejem sezamowym. Do gotującej się wody powoli dodawaj pulpety, uważając, aby się nie rozpadły.
- Gotuj pulpety na wolnym ogniu przez 30 sekund, a następnie do sosu wsyp Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr, dla nadania smaku i dodaj drugą część przypraw (czosnek, chilli, imbir i kolendrę). Całość gotuj jeszcze minutę.
- Podawaj z ryżem.
Reklama
Zobacz inne przepisy z tofu: Wiosenne kotlety z tofu
Reklama
Reklama
Reklama