Reklama

Reklama
  • 250 g ryby
  • 250 g ziemniaków
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Dla dorosłego dodatkowo:

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • kawałek pokrojonego pora
  • ostra papryka chili

Ziemniaki ugotuj, przełóż do miski. Rybę gotuj pod przykryciem, odsącz, połącz z ziemniakami, rozdrobnij widelcem, dodaj kaszę i śmietanę. Podziel na pół.
Dla dziecka: uformuj małe, okrągłe kotleciki, obtocz w jajku i tartej bułce i usmaż na złoty kolor.
Dla dorosłego: dodaj posiekane warzywa i paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki, formuj podłużne kotlety. Panieruj podobnie jak kotleciki dla dziecka i smaż na złoty kolor.

Nasza rada: Do smażenia używaj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Zanim zaczniesz smażyć kotleciki, dobrze rozgrzej tłuszcz, wtedy tylko jego niewielka ilość wsiąknie w potrawę. Kotleciki możesz też usmażyć na patelniach beztłuszczowych, upiec lub zgrillować.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z ryb

Reklama
Reklama
Reklama