Kotlety rybne
Ciasteczka i paluszki z ryby - przepis.
- 250 g ryby
- 250 g ziemniaków
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Dla dorosłego dodatkowo:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej dymki
- kawałek pokrojonego pora
- ostra papryka chili
Ziemniaki ugotuj, przełóż do miski. Rybę gotuj pod przykryciem, odsącz, połącz z ziemniakami, rozdrobnij widelcem, dodaj kaszę i śmietanę. Podziel na pół.
Dla dziecka: uformuj małe, okrągłe kotleciki, obtocz w jajku i tartej bułce i usmaż na złoty kolor.
Dla dorosłego: dodaj posiekane warzywa i paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki, formuj podłużne kotlety. Panieruj podobnie jak kotleciki dla dziecka i smaż na złoty kolor.
Nasza rada: Do smażenia używaj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Zanim zaczniesz smażyć kotleciki, dobrze rozgrzej tłuszcz, wtedy tylko jego niewielka ilość wsiąknie w potrawę. Kotleciki możesz też usmażyć na patelniach beztłuszczowych, upiec lub zgrillować.
Sprawdź inne przepisy na dania z ryb