Reklama

Reklama
  • 1/2 opakowania makaronu do lasagne, np. Lubella
  • 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 250 g ricotty
  • 300 g mozarelli
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g siekanego szpinaku (rozmrożonego)
  • 500 ml bulionu drobiowego, np. Krakus
  • 1 słoiczek pesto
  • 500 ml mleka
  • 70 g masła
  • 60 g mąki, np. Lubella
  • sól i pieprz do smaku

  1. Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i bulion, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio.
  4. Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu.
  5. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się lekko przyrumienił.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama