Lasagne z kurczakiem i pesto
Pysznej lasagne z kurczakiem nie oprze się nikt. Lasagne, klasycznie włoskie danie, można przygotowywać na różne sposoby ze swoimi ulubionymi dodatkami. Szybko się ją przygotowuje.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: piątek, 25 sierpnia 2017 13:24
Reklama
Reklama
- 1/2 opakowania makaronu do lasagne, np. Lubella
- 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka
- 250 g ricotty
- 300 g mozarelli
- 100 g drobno startego parmezanu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g siekanego szpinaku (rozmrożonego)
- 500 ml bulionu drobiowego, np. Krakus
- 1 słoiczek pesto
- 500 ml mleka
- 70 g masła
- 60 g mąki, np. Lubella
- sól i pieprz do smaku
- Mięso kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z ricottą, pesto i połową parmezanu. Dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minuty. Dodawaj powoli mleko i bulion, ciągle mieszając ubijaczką, tak by powstał sos.
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wlej 2 łyżki sosu i ułóż luźną warstwę makaronu. Rozłóż połowę masy z kurczaka, posyp garścią startej mozzarelli i polej kilkoma łyżkami sosu. Rozłóż połowę szpinaku, następnie znów warstwę makaronu i powtórz kolejną warstwę lasagne, jak poprzednio.
- Na ostatnią warstwę makaronu wylej resztę sosu, mozzarelli i parmezanu.
- Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się lekko przyrumienił.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama