Reklama

Reklama
  • 250 ml ciepłego mleka;
  • 10 g drożdży (pokruszonych);
  • 50 g masła;
  • 40 dag mąki;
  • 10 dag cukru pudru;
  • łyżeczka cynamonu;
  • 1 jajko;
  • pół łyżeczki soli;
  • 700 g masy makowej;
  • 100 g orzechów włoskich.

Ciepłe mleko należy wymieszać w miseczce z drożdżami oraz 1 łyżką cukru pudru. Mieszankę należy przykryć ścierką i odstawić aż do spienienia.
Masło, mąkę, resztę cukru pudru, cynamon, roztrzepane jajko oraz sól należy wymieszać w osobnym pojemniku. Następnie dodajemy do nich mieszankę z drożdży, mleka i cukru pudru. Wszystko należy zagnieść na gładkie ciasto (jeśli się ono klei do palców, trzeba dodać trochę mąki). Wyrobione ciasto należy odstawić na 20 minut, by wyrosło. Po tym czasie trzeba je rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 na 20 cm.
Na tak przygotowane ciasto należy wyłożyć masę makową oraz orzechy włoskie, zawinąć je w rulon i pokroić na 12 kawałków. Układamy je w formie, na papierze do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut.
Smacznego!

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Tort orzechowy

Reklama

Źródło: materiały Bakalland/ mk

Reklama
Reklama
Reklama