Reklama

Kuchenne ciekawostki i porady są na miarę złota. Tym bardziej takie, które są sprawdzone przez doświadczonych kucharzy, a nie wszyscy jeszcze o nich słyszeli. Oto kilka takich rad od MAG, czyli Katarzyny Jankowskiej, znanej z bloga Mama Alergika Gotuje, autorki książek kucharskich, m.in. "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi".

Reklama

Prażenie kaszy

Zdjęcie pochodzi z bloga Katarzyny Jankowskiej

Prażenie kaszy jaglanej powoduje zmniejszenie jej naturalnej goryczki. Kupuj kaszę ekologiczną, jest nie tylko zdrowsza, bo pozbawiona pestycydów, ale także słodsza. Jeśli gotujesz kaszę na dania wytrawne, np. kotlety, dodaj do niej kurkumę, suszony imbir lub pieprz. Gotując kaszę na słodko, np. na krem jaglany, dodaj ekstrakt z wanilii i syrop roślinny zamiast soli.

Sól do gotowania

Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej

Zwykła sól kamienna jest bardziej słona niż sól himalajska. Wsypuj jej mniej do potraw. Nie masz pod ręką miarki? Przy gotowaniu kaszy gryczanej czy komosy ryżowej, zastosuj zasadę: tyle samo wody do gotowania, ile komosy ryżowej czy kaszy gryczanej w kubku lub szklance (stosunek 1:1).

Smażenie naleśników i pancakesów

Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej

Kiedy wylejesz na patelnię ciasto na pancakesy, zmniejsz ogień, aby placki nie smażyły się za szybko, pozwól im powoli rosnąć, a potem przewróć je na drugą stronę. Używaj drewnianej łopatki.

Pieczone ziemniaczki

Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej

Rumiane ziemniaczki pieczone w piekarniku świetnie smakują polane roślinną śmietaną z dodatkiem czosnku, soli i soku z cytryny. Jeśli nie możesz jeść zwykłych ziemniaków, w ten sam sposób przygotuj słodkie ziemniaki, czyli bataty. Pokrój je jednak na mniejsze kawałki.

Parzenie pomidorów

Katarzyna Jankowska

Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej

Jeśli do leczo albo pizzy dodajesz świeże pomidory, możesz sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Podobno najwięcej alergenów znajduje się w skórce pomidora oraz w jego pestkach. Pomidory łącz ze świeżymi ziołami, ich ilość dobieraj według własnego smaku.

Własna hodowla kiełków

Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej

Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, więc jeśli je hodujesz, nie należy zostawiać ich w pełnym słońcu, np. na parapecie. Zadbaj o to, aby nasiona miały stały dopływ tlenu. Przed spożyciem usuń nasiona, które nie wykiełkowały. Kiełki rzodkiewki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek i kanapek.

Mąka do naleśników

Zdjęcie pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej

Naleśniki, zwłaszcza bezglutenowe, są najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu. Możesz je podawać na słodko i na wytrawnie, np. jako tortille. Mąki z natury bezglutenowe niestety często zanieczyszczone są glutenem. Możesz je przygotować samodzielnie za pomocą urządzeń do mielenia, np. młynka do kawy. Wcześniej przejrzyj ziarna i kasze pod kątem ewentualnych zanieczyszczeń.

Katarzyna Jankowska, znana także jako MAG (Mama Alergika Gotuje) – autorka blogu mamaalergikagotuje.pl oraz książek kucharskich. Wyczarowała ponad 1000 przepisów dla dzieci i rodziców, w tym ponad 500 bez glutenu i cukru. Jej kuchnia opiera się przede wszystkim na ekologicznych i naturalnych produktach, bezpiecznych dla alergików. Propaguje zdrowy styl życia i pokazuje, że mimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Prywatnie mama 22-letniej Natalii i 12-letniego Konrada, pasjonatka gotowania i biegania.

Reklama

Porady Katarzyny Jankowskiej pochodzą z jej książki "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi". Książka dostępna w Sklepie MAG www.mamaalergikagotuje.pl/sklep

Reklama
Reklama
Reklama