Wytrawne muffinki z dynią? Przepis jest prosty!
Przepis na proste muffinki z dynią dla dzieci. Zobacz, jak zrobić muffinki w domu dla siebie i dla rodziny. Skorzystaj z sezonu na dynię i wyczaruj z niej pyszny podwieczorek lub przekąskę. I to bez grama cukru.
Muffinki to potrawa, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Przekonaj się, że te „na słono” mogą smakować równie świetnie jak słodkie muffiny i wypróbuj przepis na jesienne babeczki z dynią w roli głównej.
Składniki potrzebne na wytrawne dyniowe muffinki:
- 250 ml mleka,
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 120 startego żółtego sera,
- 200 g pokrojonej w kostkę dyni.
Dynię podduś do miękkości, odsącz na sitku, pozostaw do ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj dynię i ser. Masło roztop, przestudź. Jajka wymieszaj z mlekiem i wlej do naczynia z mąką. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj metalową łyżką, tak by ciasto pozostało lekko grudkowate i przełóż do wysmarowanych olejem foremek do muffinków. Jeśli chcesz, by muffinki były jeszcze zdrowsze — możesz posypać je po wierzchu pestkami dyni. Piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 210˚C.
Zobacz też:
- Babeczki na Halloween - prosty przepis i świetna zabawa
- Krem z dyni dla dzieci - przepis
- Pyszne kruche ciasteczka dla dzieci