Muffinki to potrawa, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Przekonaj się, że te „na słono” mogą smakować równie świetnie jak słodkie muffiny i wypróbuj przepis na jesienne babeczki z dynią w roli głównej.

Reklama

Składniki potrzebne na wytrawne dyniowe muffinki:

  • 250 ml mleka,
  • 125 g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 startego żółtego sera,
  • 200 g pokrojonej w kostkę dyni.

Dynię podduś do miękkości, odsącz na sitku, pozostaw do ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj dynię i ser. Masło roztop, przestudź. Jajka wymieszaj z mlekiem i wlej do naczynia z mąką. Dodaj roztopione masło. Wymieszaj metalową łyżką, tak by ciasto pozostało lekko grudkowate i przełóż do wysmarowanych olejem foremek do muffinków. Jeśli chcesz, by muffinki były jeszcze zdrowsze — możesz posypać je po wierzchu pestkami dyni. Piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 210˚C.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama