Muffiny lukrowane
Śliczne i pyszne muffinki zachwycą małego smakosza.

- Edyta Maluta-Gęsior/ "Pani domu"
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 20 dag cukru pudru
- sok z cytryny
- barwniki spożywcze
- perełki cukrowe
1. Do miski wbij jajka, przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj cukier, wlej olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj łopatkami miksera do powstania jednolitego, dość wolnego ciasta.
2. Zagłębienia w formie do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij je ciastem do 2/3 objętości. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
3. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym na jednolitą masę. Otrzymany lukier podziel na porcje, każdą zafarbuj na inny pastelowy kolor, dodając po kilka kropelek barwnika.
4. Barwnymi lukrami posmaruj muffinki, posyp cukrowymi perełkami.
W dekorowaniu ciastek na pewno chętnie pomogą dzieci.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser