Naleśniki cytrynowe
Polecamy przepis na naleśniki cytrynowe
Opublikowano: czwartek, 12 grudnia 2013 13:29
Reklama
Reklama
- szklanka mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- pół szklanki wody
- tłuszcz do smażenia
Na nadzienie:
- 200 g sera twarogowego
- pół szklanki śmietany 18%
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
Z mąki, jajek, mleka, soli i wody przygotuj ciasto (zmiksuj lub wyrób ręcznie). Usmaż cienkie naleśniki. Ser rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, skórkę z cytryny, cukier. Wszystko starannie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki, następnie je zroluj, lekko spłaszcz i przekrój na pół. Podsmaż na maśle na złoto. Polej serkiem waniliowym lub śmietanką.
Reklama
Nasza rada: Dzieci uwielbiają takie małe naleśniki. Im mniejsze, tym lepsze. Można je po prostu chwycić w rączkę i zajadać.
Reklama
Reklama
Reklama