Reklama

Reklama
  • szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • pół szklanki wody
  • tłuszcz do smażenia

Na nadzienie:

  • 200 g sera twarogowego
  • pół szklanki śmietany 18%
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

Z mąki, jajek, mleka, soli i wody przygotuj ciasto (zmiksuj lub wyrób ręcznie). Usmaż cienkie naleśniki. Ser rozdrobnij widelcem, dodaj śmietanę, skórkę z cytryny, cukier. Wszystko starannie wymieszaj. Nadzieniem smaruj naleśniki, następnie je zroluj, lekko spłaszcz i przekrój na pół. Podsmaż na maśle na złoto. Polej serkiem waniliowym lub śmietanką.

Reklama

Nasza rada: Dzieci uwielbiają takie małe naleśniki. Im mniejsze, tym lepsze. Można je po prostu chwycić w rączkę i zajadać.

Reklama
Reklama
Reklama