Naleśniki karobowe z owocami dla alergika
Zastanawiasz się, co przygotować na śniadanie dla swojego dziecka alergika? Wypróbuj nasz przepis na naleśniki karobowe z owocami. To danie na pewno mu zasmakuje.
Na ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 250 ml mleka orkiszowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1 łyżeczka inuliny (naturalny prebiotyk)
- 1 łyżka karobu w proszku
- 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
- szczypta soli morskiej
Na nadzienie:
- 3 morele
- 3 małe jabłka
- 1 łyżka rodzynek niesiarkowanych
Obierz jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie umieść w rondlu. Dodaj pokrojone morele, rodzynki i 2 łyżki wody. Wszystko duś na małym ogniu pod przykryciem aż owoce się rozgotują. Następnie wymieszaj wszystko i odstaw garnek z ognia.
Przesiej mąkę. Dodaj do niej sól, proszek do pieczenia, karob w proszku, inulinę i wymieszaj wszystko.
Do mąki z dodatkami dodaj mleko połączone z melasą z chleba świętojańskiego. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto (w razie konieczności dolej więcej mleka), odstaw na kilka minut.
Rozgrzej patelnię, dodaj olej, a następnie smaż naleśniki z obu stron.
Naleśniki podawaj na gorąco z ciepłymi owocami.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.
Wypróbuj inne przepisy dla alergików