Na ciasto:

Reklama
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 250 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka inuliny (naturalny prebiotyk)
  • 1 łyżka karobu w proszku
  • 1 łyżka melasy z chleba świętojańskiego
  • szczypta soli morskiej

Na nadzienie:

  • 3 morele
  • 3 małe jabłka
  • 1 łyżka rodzynek niesiarkowanych

Obierz jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie umieść w rondlu. Dodaj pokrojone morele, rodzynki i 2 łyżki wody. Wszystko duś na małym ogniu pod przykryciem aż owoce się rozgotują. Następnie wymieszaj wszystko i odstaw garnek z ognia.
Przesiej mąkę. Dodaj do niej sól, proszek do pieczenia, karob w proszku, inulinę i wymieszaj wszystko.
Do mąki z dodatkami dodaj mleko połączone z melasą z chleba świętojańskiego. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto (w razie konieczności dolej więcej mleka), odstaw na kilka minut.
Rozgrzej patelnię, dodaj olej, a następnie smaż naleśniki z obu stron.

Zobacz także

Naleśniki podawaj na gorąco z ciepłymi owocami.

Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej "Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie". Książkę można zamówić w saloniku Edipresse.

Wypróbuj inne przepisy dla alergików

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama