Reklama

Reklama
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 4 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • kolorowy lukier lub cukier puder do posypania

Utrzyj drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Po 10 minutach dodaj masło, mąkę, jajka i resztę cukru, wymieszaj i zagnieć. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką, odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieć je ponownie i rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółeczka o średnicy 8 cm, w środku każdego zrób dziurkę o średnicy 3,5 cm.
Ciastka ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Smaż w głębokim oleju, osącz na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu obtocz w cukrze pudrze lub udekoruj według własnego pomysłu.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki
Zobacz też: Jak udekorować pączki

Reklama
Reklama
Reklama