Reklama
  • 0,5 kg mąki
  • 12 g suchych drożdży (ok. 1,5 saszetki)
  • 1/3 szkl. mleka
  • 6 żółtek jaj
  • 4 g soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 80 g margaryny lub masła
  • 1 l oleju do smażenia
  • kubek śmietany-kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

Przesianą mękę zmieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników, na końcu rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto drożdżowe aż będzie elastyczne.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy i wykrawać z niego krążki (można posłużyć się szklanką). Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, oczyścić pozostałość z mąki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obracać pączki w trakcie smażenia. Pączki mają przybrać jasnobrązowy kolor.

Zobacz także

W czasie, gdy pączki się smażą, do kremówki dodać łyżkę cukru pudru i ubić. Po wystygnięciu pączki przekroić na pół i dać do środka bitej śmietany, owoce, posypać cukrem lub polukrować.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków

Reklama
Reklama
Reklama