Reklama
  • 1 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 2 szkl. mleka
  • 8 żółtek jajek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 20 ml wódki czystej
  • czekolada mleczna lub deserowa
  • cukier puder do posypania
  • 1 l oleju do smażenia

Drożdże zmieszaj z letnim mlekiem (ok. 1 szklanki) i łyżką mąki. Odstaw, by wyrosły. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem. Po wyrośnięciu drożdże dodaj do mąki, dodaj również utarte żółtka z cukrem, olej, wódkę i resztę mleka. Z podanych składników wyrób ciasto, aż będzie elastyczne, i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Kawałki ciasta rozwałkuj i wykrawaj szklanką (obsyp jej brzegi mąką) kółka, w które należy włożyć pół kostki czekolady. Uformowane pączki smaż w głębokim tłuszczu. Pączki można na koniec posypać cukrem pudrem.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak zrobić lukier, czyli sztuka lukrowania pączków

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama