Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 3/4 litra mleka
  • 1 1/2 kg mąki
  • 10 dkg masła
  • 6-10 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag drożdży
  • 40 ml alkoholu
  • aromat pomarańczowy
  • cukier waniliowy
  • skórka z pomarańczy



Nadzienie pomarańczowe:

  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 ml alkoholu

Ciasto:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać, aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.

Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.

Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Nadzienie:
Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.

Pączki można udekorować lukrem i – jeśli się lubi – kandyzowaną skórką pomarańczową.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na pączki

ZOBACZ TEŻ: Jak przygotować sernik pomarańczowy

Reklama
Reklama
Reklama