Pączki z nadzieniem pomarańczowym
Przepis na pączki z nadzieniem pomarańczowym - przepis dla dzieci.
Ciasto:
- 3/4 litra mleka
- 1 1/2 kg mąki
- 10 dkg masła
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag drożdży
- 40 ml alkoholu
- aromat pomarańczowy
- cukier waniliowy
- skórka z pomarańczy
Nadzienie pomarańczowe:
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 ml alkoholu
Ciasto:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać, aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.
Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.
Nadzienie:
Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.
Pączki można udekorować lukrem i – jeśli się lubi – kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wypróbuj inne przepisy na pączki
ZOBACZ TEŻ: Jak przygotować sernik pomarańczowy