Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 13 dag masła
  • 8 dkg cukru
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 1 kieliszek rumu
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • pół szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka konfitur z róży

Lukier:

  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

Ciasto:

  • Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Utrzeć żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę.
  • Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.
  • Wyrobić ciasto dobrze. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Uformować małe pączki, nadziewać je konfiturami. Poczekać aż urosną.
  • Ciasto jest rzadkie. Lekko rozlewa się po stolnicy, tworząc placki. Po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.
  • Rozgrzać smalec w głębokim rondlu. Wkładać pączki. Smażyć na rumiano.
  • Przewracać podczas smażenia. Odsączyć. Ułożyć lukier.

Lukier:

  • Utrzeć cukier ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu.
  • Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
  • Pączki smarować pędzelkiem.

Wypróbuj inne przepisy na pączki

Reklama

Polecamy: Drożdżówki z bakaliami

Reklama
Reklama
Reklama