Pączki z różą
Przepis na pączki z różą, pączek z konfiturą z róży
Opublikowano: środa, 28 stycznia 2015 11:38
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 60 dag mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 13 dag masła
- 8 dkg cukru
- 8 żółtek
- 2 jajka
- 1 kieliszek rumu
- pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- pół szklanka cukru pudru
- 1 szklanka konfitur z róży
Lukier:
- 25 dag cukru pudru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
Ciasto:
- Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Utrzeć żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę.
- Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.
- Wyrobić ciasto dobrze. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Uformować małe pączki, nadziewać je konfiturami. Poczekać aż urosną.
- Ciasto jest rzadkie. Lekko rozlewa się po stolnicy, tworząc placki. Po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.
- Rozgrzać smalec w głębokim rondlu. Wkładać pączki. Smażyć na rumiano.
- Przewracać podczas smażenia. Odsączyć. Ułożyć lukier.
Lukier:
- Utrzeć cukier ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu.
- Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
- Pączki smarować pędzelkiem.
Wypróbuj inne przepisy na pączki
Reklama
Polecamy: Drożdżówki z bakaliami
Reklama
Reklama
Reklama