Pierniczki z mąki pełnoziarnistej (żytniej lub pszennej) – przepis na świąteczne fit ciasteczka
Świąteczne pierniczki są aromatyczne i smakują rewelacyjnie. Warto nieco odnowić stare przepisy i część białej mąki zastąpić mąką pełnoziarnistą. Przekonaj się, że pierniczki pełnoziarniste są nie tylko zdrowsze, ale i pyszniejsze od klasycznych!
- Hanna Szczesiak, Luiza Słuszniak
Czy wiesz, że dawniej do wypieku pierników i pierniczków powszechnie używano pełnoziarnistej mąki żytniej? To właśnie ona nadawała ciasteczkom jeszcze ciemniejszy kolor i wyrazistszy smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wrócić do tej tradycji, jednocześnie stawiając na nowoczesne, zdrowsze podejście do wypieków. Przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy na pierniczki pełnoziarniste. To prawdziwe ciasteczka w wersji fit.
Pierniki pełnoziarniste: przepis nr 1
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (jeśli chcesz, możesz użyć 200 gram mąki jasnej i 200 g mąki ciemnej),
- 2 duże jajka,
- 130 g cukru pudru (niekoniecznie, jeśli po upieczeniu planujesz polukrować pierniczki),
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania świątecznych pierniczków pełnoziarnistych:
- Wszystkie składniki wsyp do naczynia, wymieszaj i wyrób do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, nie trzeba dodawać kolejnych porcji mąki.
- Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki — tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
- Wykrawaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
- Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 do 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej).
- Wyjmij, wystudź na kratce. Dowolnie dekoruj.
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez nataliairobert87.
Pierniki mocno pełnoziarniste – przepis nr 2
Składniki:
- 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej (np. 1850)
- 250 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g masła (roztopionego, przestudzonego)
- 3 jaja
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 1-2 łyżeczki kawy Inki lub gorzkiego kakao
Sposób przygotowania:
- Połącz ze sobą suche składniki (mąkę, przyprawę piernikową, Inkę/kakao, sodę).
- Dodaj masło, miód, jaja i zacznij wyrabiać ciasto.
- Wyrobione ciasto piernikowe rozwałkuj na stolnicy (na grubość 4-5 mm) i wykrawaj dowolne kształty.
- Piecz w 180ºC przez około 10-12 minut. Jeśli pierniki są duże (np. wielkie, piernikowe serca) wydłuż czas pieczenia do 17 minut (opcja góra-dół, bez termoobiegu).
Zobacz także: