Czy wiesz, że dawniej do wypieku pierników i pierniczków powszechnie używano pełnoziarnistej mąki żytniej? To właśnie ona nadawała ciasteczkom jeszcze ciemniejszy kolor i wyrazistszy smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wrócić do tej tradycji, jednocześnie stawiając na nowoczesne, zdrowsze podejście do wypieków. Przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy na pierniczki pełnoziarniste. To prawdziwe ciasteczka w wersji fit.

Reklama

Pierniki pełnoziarniste: przepis nr 1

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (jeśli chcesz, możesz użyć 200 gram mąki jasnej i 200 g mąki ciemnej),
  • 2 duże jajka,
  • 130 g cukru pudru (niekoniecznie, jeśli po upieczeniu planujesz polukrować pierniczki),
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego,
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania świątecznych pierniczków pełnoziarnistych:

  1. Wszystkie składniki wsyp do naczynia, wymieszaj i wyrób do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, nie trzeba dodawać kolejnych porcji mąki.
  2. Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki — tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
  3. Wykrawaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
  4. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 8 do 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej).
  5. Wyjmij, wystudź na kratce. Dowolnie dekoruj.

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez nataliairobert87.

Pierniki mocno pełnoziarniste – przepis nr 2

Składniki:

Zobacz także
  • 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej (np. 1850)
  • 250 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g masła (roztopionego, przestudzonego)
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej
  • 1-2 łyżeczki kawy Inki lub gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą suche składniki (mąkę, przyprawę piernikową, Inkę/kakao, sodę).
  2. Dodaj masło, miód, jaja i zacznij wyrabiać ciasto.
  3. Wyrobione ciasto piernikowe rozwałkuj na stolnicy (na grubość 4-5 mm) i wykrawaj dowolne kształty.
  4. Piecz w 180ºC przez około 10-12 minut. Jeśli pierniki są duże (np. wielkie, piernikowe serca) wydłuż czas pieczenia do 17 minut (opcja góra-dół, bez termoobiegu).

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama