Pianka z buraków
Pianka z buraków wygląda efektownie i równie dobrze smakuje. Któż przypuszczałby, że jej przyrządzenie może być takie proste? Spektakularnie prezentująca się forma może posłużyć do stworzenia wielu fantastycznych potraw.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Knorr
- Pół kilograma buraków
- Sos sałatkowy do mizerii Knorr
- 100 ml śmietanki 30 %
- 5 jajek
- Cytryna
- 40 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
- Łyżka masła
- Łyżka octu
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel. Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki. Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze. Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.
Zobacz też przepisy na inne dania z buraków