Ozdabianie choinki pierniczkami było popularne dawno temu, kiedy ozdób choinkowych nie produkowano jeszcze na tak masową skalę. Na szczęście zwyczaj ten nie przeszedł do lamusa i piernikowe ozdoby wciąż cieszą się popularnością. Dzięki własnoręcznie wykonanym pierniczkom na choinkę drzewko będzie wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. A jak pięknie będzie pachnieć!

Reklama

Poznaj sposób na łatwe pierniczki na choinkę w kształcie bałwanków, które dodadzą waszej choince iście zimowego charakteru.

Pierniczki świąteczne: bałwanki [przepis]

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • lukier plastyczny do dekoracji

Przygotowanie: na stolnicę przesiej mąkę z sodą. Dodaj przyprawę do piernika, cukier i pozostałe składniki. Zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i z pomocą foremki wytnij bałwanki. Ułóż je na blasze wyłożonej nieprzywierającym papierem i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu ozdób pierniczki lukrem wedle uznania (inspiracją może być nasze zdjęcie pierniczków).

PORADA: w lukier plastyczny najlepiej zaopatrzyć się w sklepie z artykułami cukierniczymi. Jeśli jednak chcesz wykonać go samodzielnie, najlepiej jest zrobić tzw. lukier królewski. Wykonuje się go z białka jednego jajka, 125 gramów cukru pudru i 5 kropel soku z cytryny. Cukier z białkiem i sokiem z cytryny należy dokładnie zmieszać, jednak nie na zbyt sztywną masę. Lukier powinien być lśniący, gęsty, gładki, nienapowietrzony. Tak przygotowany lukier jest już gotowy do dekoracji. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego barwniki spożywcze.

Zobacz także

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama