Reklama

Dynia to owoc sezonowy (tak, dynia jest owocem) i dojrzewa tylko jesienią – dobrze jest wykorzystać sezon na dynię i przygotować jej zapasy, które zużyjesz w trakcie zimy i przedwiośnia. Dynię z powodzeniem można zamrozić (wystarczy obrać ją ze skóry, podgotować i pokroić w drobną kostkę, po czym zapakować do woreczka strunowego) albo zawekować zapas purée z dyni. Purée dyniowe samo w sobie stanowi bazę do kremowej, gęstej zupy, a także do wielu innych, także słodkich dań.

Reklama

Krem z dyni dla dzieci: przepis

Składniki:

  • Duża dynia, najlepiej hokkaido albo piżmowa (albo duży słoik gotowego purée z dyni)
  • Cebula
  • Imbir w proszku
  • Suszone pomidory (np. w zalewie)
  • Koncentrat pomidorowy wysokiej jakości
  • Marchewka
  • Śmietana
  • Ewentualnie: mleczko kokosowe, grzanki, prażone pestki dyni

Przygotowanie: dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i wstaw ją do piekarnika na co najmniej godzinę (180 stopni, grzanie góra-dół). Jeżeli masz w spiżarce purée z dyni, pomiń ten krok. Cebulę pokrój w drobne kawałki, a marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju (jeśli masz w domu suszone pomidory w oleju, z powodzeniem możesz go wykorzystać – podbije to walory smakowe) i wrzuć do niej marchewkę i cebulę. Smaż do momentu, w którym cebula będzie miękka i złocista. Kiedy dynia już całkowicie zmięknie i ostygnie, wyjmij ją z piekarnika, obierz ze skóry, wrzuć ją do garnka i zblenduj na gładkie purée. Do garnka z dynią dodaj podsmażonej cebulki z marchewką, 4 sztuki suszonych pomidorów, kopiastą łyżkę koncentratu pomidorowego i 1/3 łyżeczki proszkowanego imbiru. Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli jest za gęsty, dodaj nieco wody albo bulionu.

Do zupy można dodać przyjemnie chrupiących grzanek, prażonych na suchej patelni nasion słonecznika czy pestek dyni. Dodatkowo, do zupy warto dodać łyżeczkę zimnotłoczonego oleju bądź oliwy. Szczególnie polecamy nierafinowany olej rzepakowy i nierafinowany olej z pestek dyni.

„Wisienką na torcie” będzie dodanie szklanki mleczka kokosowego, który nada kremowi aksamitnej konsystencji i słodkiego aromatu. Na koniec, dodaj soli, wedle uznania. Pamiętaj jednak, żeby dzieciom posolić jak najmniej.

Zupka krem z dyni dla dzieci: wskazówki

Smak dyni, sam w sobie, można określić jako… mdły. Dlatego też, jeśli chcesz podać dziecku aromatyczną zupę, którą zje ze smakiem, warto dodać do niej aromatycznych przypraw (np. imbir) i produktów, które zbalansują smak zupy. Jednym z takich produktów jest pomidor, a dokładniej, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Są dość kwaśne i intensywne w smaku, dodatkowo, zawierają dużą ilość tzw. umami, znanego też pod nazwą piątego smaku. Dzięki dodatkowi pomidorów zupa będzie wyrazista w smaku. Podany przez nas przepis na zupę przeznaczony jest dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować taką zupę dla niemowlaka, wystarczy, że podgrzejesz purée z dyni i zblendujesz go razem z ugotowaną wcześniej marchewką.

Zobacz też:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama