Reklama

Czarne porzeczki świetnie nadają się na domowe przetwory. Można z nich robić nie tylko dżemy i soki (najlepiej się udają), ale także konfitury, marmolady czy musy. Takie domowe przetwory to świetne źródło witaminy C na długie zimowe miesiące.

Reklama

Jakie przetwory z czarnej porzeczki?

Najłatwiej jest zrobić dżem z czarnych porzeczek– wystarczy tylko obrać owoce z szypułek umyć i dodać cukru - byle nie za dużo. Dżem z czarnej porzeczki smaży się dosyć szybko, nie trzeba więc tracić mnóstwo czasu, stojąc przy kuchni. Dość szybko przygotujesz również konfiturę z porzeczek (czarnych lub czerwonych) - choć smaży się nieco dłużej i trzeba uważać, by owoce się ni przypaliły. Do przetworów z porzeczek można dodawać także inne owoce, np. agrest - w ten sposób możesz urozmaicać smak tych owoców, przygotowując np. marmoladę z porzeczek i agrestu.
Warto pamiętać, że konfitury z czarnych porzeczek powinny jeść dzieci, ponieważ olejki eteryczne i inne składniki w nich zawarte wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają apetyt.

Dlaczego warto jeść czarną porzeczkę?

  1. Czarne porzeczki to skarbnica witaminy C. Już 25 gramów owoców zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę.
  2. Ponadto owoce porzeczki zawierają też duże ilości rutyny, a ta z kolei ułatwia przyswajanie witaminy C.
  3. Nie tylko surowe porzeczki są bogate w te składniki odżywcze, bo zachowują je nawet przetwory.
  4. Inne składniki, które ma w sobie czarna porzeczka to: prowitamina A, witaminy z grupy B, biotyna, kwas foliowy, oraz różne sole mineralne.
  5. Czarna porzeczka ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Można ją też spożywać wspomagająco przy chorych nerkach.
  6. Zawarte w tych owocach fitoncydy działają bakteriobójczo, wirusobójczo i przeciwgrzybicznie, dlatego przetwory z czarnej porzeczki dobrze jest spożywać w okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia i grypę, a także jeżeli już mamy objawy chorobowe.
  7. Innym składnikiem porzeczek jest tanina, mająca działanie przeciwzapalne.
  8. Kolejnym walorem czarnej porzeczki jest dobroczynne działanie na układ krwionośny i ciśnienie krwi.

Kiedy w Polsce jest sezon na czarną porzeczkę?

W naszym kraju najlepszy sezon na czarną porzeczkę jest w lipcu i sierpniu. We wrześniu można ją jeszcze kupić, ale trzeba nieco poszukać po sklepach. Poza sezonem jest to owoc, który trudno dostać w punktach sprzedaży. Dlatego warto zrobić z niej przetwory, by zimą wyciągnąć pysznego „króliczka z kapelusza”.

    Reklama

    Zobacz też: Domowe przetwory - krok po kroku

    Reklama
    Reklama
    Reklama