Dlaczego warto jeść gruszki?

Owoc ten dostarcza organizmowi sporą dawkę potasu, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, witaminy C, A i E oraz witamin z grupy B. Zawarte w gruszkach antyoksydanty wzmacniają odporność i chronią przed stanami zapalnymi, a także poprawiają wygląd skóry. Są niskokaloryczne. Mają działanie moczopędne, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają leczenie niedokrwistości.
Z gruszek możemy wyczarować mnóstwo pysznych smakołyków. Dlatego warto zatrzymać ich smak w przetworach. Pamiętamy, że gruszki są jednymi z najsłodszych owoców, dlatego w przetworach ograniczamy ilość sztucznego cukru stawiając na ich naturalną słodycz.
Na przetwory - dżemy, konfitury - nadają się następujące odmiany, np. lukasówka, która odznacza się oryginalnym, bo lekko winnym, smakiem lub mniej soczysta od klapsy komisówka oraz konferencja. Dobrym wyborem są także przypominająca bardziej jabłko grusza azjatycka oraz odmiana generał Leclerc.

Reklama

Polecamy: Gruszki dla karmiącej mamy

Kiedy w Polsce jest sezon na gruszki?

W Polsce gruszki dojrzewają w okresie lipiec-październik.

Przepisy na przetwory z gruszek:

Reklama

Czytaj też: Domowe przetwory krok po kroku

Reklama
Reklama
Reklama