Przetwory z jabłek - przepisy
Dlaczego warto jeść jabłka? Zobacz przepisy na przetwory z jabłek.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Najcenniejsze są gniazda nasienne i skórka, gdzie jest najwięcej pektyn (oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjna jelit, zapobiegają zaparciu, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i zawałem).
Uważa się, że 15 g pektyn dziennie (2-3 surowe jabłka) pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Spośród wszystkich witamin zawartych w jabłku najważniejsza jest witamina C. Wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, zapewniając skórze młody wygląd. W połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając „pajączkom”.
Najbogatsze w witaminę C są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana, tym więcej witaminy C (gromadzi się pod skórką, wiec najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane). Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, bo dużo w nich zasadowego potasu (reguluje gospodarkę wodną) i żelaza (zapobiega anemii).
Najlepsza odmiana nadająca się do obróbki termicznej (dżemy, konfitury) to: Cortland, Idared, Antonówka, Reneta.
Czytaj też: Jabłka dla karmiącej mamy
Kiedy w Polsce jest sezon na jabłka?
W Polsce jabłka dojrzewają w okresie czerwca- października, kolejno odmiany letnie, jesienne i zimowe. Jednak te owoce są dostępne u nas przez cały rok, bo to owoce, które doskonale udaje się przechowywać przez zimę.
Przetwory z jabłek
Przepisy na przetwory z jabłek znajdziesz klikając tutaj:
- Dżem z jabłek - błyskawiczny
- Konfitura z jabłek i gruszek - przepis
- Dżem z dyni i jabłek
- Dżem o smaku jesieni
Polecamy: Domowe przetwory - krok po kroku