Dżem z dyni i jabłek
Zrób w domu dżem z dyni i jabłek! Jest doskonały dla dzieci. Świetnie nada się do kanapek albo jako dodatek do jogurtu. jest pyszny zwłaszcza z dodatkiem rozgrzewających przypraw.
Opublikowano: wtorek, 17 grudnia 2013 15:24
Reklama
- 1 kg dyni
- 1/2 kg kwaśnych jabłek, np. renet
- 30–40 dag cukru
- cynamon i goździki (do smaku)
- Dynie obierz, wyjmij luźny miąższ i pestki, a potem pokrój w kostkę.
- Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne.
- Dynię i jabłka oraz cukier, cynamon i kilka goździków włóż do garnka i duś pod przykryciem do miękkości.
- Odkryj i jeszcze przez pół godziny pogotuj.
- Wyjmij goździki i przetrzyj przez sito lub zblenduj.
- Podduś jeszcze chwilę, żeby dżem odparował i zgęstniał.
- Jeszcze gorący przełóż do słoików.
Uwaga! Zamiast cynamonu czy goździków możesz też dodać do dżemu np. kardamon.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dżemy dla dzieci
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama