Reklama
  • 1 kg dyni
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek, np. renet
  • 30–40 dag cukru
  • cynamon i goździki (do smaku)

  1. Dynie obierz, wyjmij luźny miąższ i pestki, a potem pokrój w kostkę.
  2. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne.
  3. Dynię i jabłka oraz cukier, cynamon i kilka goździków włóż do garnka i duś pod przykryciem do miękkości.
  4. Odkryj i jeszcze przez pół godziny pogotuj.
  5. Wyjmij goździki i przetrzyj przez sito lub zblenduj.
  6. Podduś jeszcze chwilę, żeby dżem odparował i zgęstniał.
  7. Jeszcze gorący przełóż do słoików.

Uwaga! Zamiast cynamonu czy goździków możesz też dodać do dżemu np. kardamon.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dżemy dla dzieci

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama