Przetwory z rabarbaru - przepisy
Dlaczego warto jeść rabarbar? Zobacz przepisy na przetwory z rabarbaru.
Dlaczego warto jeść rabarbar?
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Rabarbar - inaczej rzewień - dostarcza dużo sodu, magnezu, beta-karotenu. Jest niskokaloryczny. Ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające. Rabarbar świetnie nadaje się na kompot, ponieważ jest bardzo orzeźwiający i gasi pragnienie. W konfiturach bardzo dobrze komponuje się z truskawkami. Rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy na zimę.
Czytaj też: Czy karmiąca mama może je rabarbar?
Kiedy w Polsce jest sezon na rabarbar?
Sezon na rabarbar trwa u nas bardzo krótko. Zaczyna się w maju, na straganach warzywnych można go jeszcze kupić w czerwcu (w lipcu też jest dostępny, ale jest już za stary, wówczas jest bardziej cierpki w smaku i zawiera duże ilości kwasu szczawiowego).
Przepisy na przetwory z rabarbaru:
- Powidła rabarbarowe
- Dżem truskawkowo-rabarbarowy - przepis
- Przecier z rabarbaru
- Konfitura z rabarbaru
Polecamy: 5 zasad jak przygotować domowe przetwory