Reklama

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Rabarbar - inaczej rzewień - dostarcza dużo sodu, magnezu, beta-karotenu. Jest niskokaloryczny. Ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające. Rabarbar świetnie nadaje się na kompot, ponieważ jest bardzo orzeźwiający i gasi pragnienie. W konfiturach bardzo dobrze komponuje się z truskawkami. Rabarbar dobrze znosi mrożenie, można więc zrobić sobie zapasy na zimę.

Reklama

Czytaj też: Czy karmiąca mama może je rabarbar?

Kiedy w Polsce jest sezon na rabarbar?

Sezon na rabarbar trwa u nas bardzo krótko. Zaczyna się w maju, na straganach warzywnych można go jeszcze kupić w czerwcu (w lipcu też jest dostępny, ale jest już za stary, wówczas jest bardziej cierpki w smaku i zawiera duże ilości kwasu szczawiowego).



Przepisy na przetwory z rabarbaru:

Reklama


Polecamy: 5 zasad jak przygotować domowe przetwory

Reklama
Reklama
Reklama