Jak przygotować dobre pulpety z indyka dla niemowlaka? Najważniejszym składnikiem jest mięso. Musi być ono możliwie jak najlepszej jakości – najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso pochodzące z certyfikowanej, ekologicznej hodowli. Jest ono znacznie droższe niż mięso z marketu, jednak kupując mięso ekologiczne, masz pewność, że nie ma ono w sobie antybiotyków i wypełniaczy, a zwierzęta były traktowane w humanitarny sposób i miały godne warunki życia.

Reklama

Pulpety z indyka można podać dziecku po ukończeniu przez nie 8. miesiąca życia. Dlaczego przy rozszerzaniu diety warto zacząć od zaserwowania niemowlęciu takich pulpetów? Indycze mięso jest lekkostrawne, a ponadto zawiera bardzo mało tłuszczów nienasyconych, których nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia.

Uwaga: przygotowując niemowlęciu pulpety z indyka, zwróć uwagę nie tylko na jakość mięsa, ale również jaj. Nie bez powodu tak wiele mówi się o kupowaniu jajek z wolnego wybiegu, tzw. zerówek. Jajka pochodzące z chowu klatkowego są znacznie mniejsze, mniej smaczne i mniej wartościowe niż „zerówki”. Ponadto, kury żyjące w klatkach (jajka takich kur są oznaczone na skorupce liczbą „3”) żyją w fatalnych warunkach.

Pulpety z indyka dla niemowlaka – przepis

Potrzebujesz:

  • udka z indyka
  • pietruszki
  • selera
  • marchewki
  • jajka (najlepiej jajka z wolnego wybiegu, tzw. zerówki)
  • kleiku ryżowego
  • drobno posiekanej natki pietruszki
  • miski
  • blendera/maszynki do mięsa
  • garnka

Wykonanie:

Zobacz także
  1. Mięso dokładnie umyj, zalej wrzącą wodą, gotuj w garnku na małym ogniu.
  2. Gdy zacznie mięknąć, dodaj do garnka umyte, obrane ze skórki i pokrojone warzywa. Tak powstanie wywar, który potem należy użyć do ugotowania pulpetów.
  3. Oddziel mięso od kości. Ugotowane i przestudzone mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce albo za pomocą blendera (najlepiej sprawdzi się malakser lub blender z ostrzem typu S).
  4. Do masy dodaj żółtko i siekaną natkę pietruszki.
  5. Białko roztrzep, delikatnie połącz w misce z masą warzywno-mięsną.
  6. Jeżeli konsystencja masy jest zbyt rzadka, zagęść ją kleikiem ryżowym. Dodaj go tyle, aż uznasz, że konsystencja jest odpowiednio zwarta.
  7. Uformuj małe, okrągłe pulpeciki, gotuj je we wcześniej przygotowanym wywarze.
  8. Podawaj z ziemniakami purée lub gotowanym ryżem.

Nasza wskazówka: Jak ugotować miękkie i soczyste pulpety z indyka dla niemowlaka? Możesz zrobić to na samej wodzie, jednak pulpety przygotowane na wywarze będą znacznie smaczniejsze. Jeśli masz w domu rosół, z powodzeniem możesz użyć go do gotowania pulpetów – oczywiście, o ile nie ma w nim żadnych wzmacniaczy smaku, kostki rosołowej czy soli, ponieważ te składniki są zakazane w diecie niemowlaka.

Zobacz też inne nasze przepisy:

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama