Pulpety z indyka dla niemowlaka: przepis i porady. Od kiedy je podać?
Pulpety to jedno z ulubionych dań dzieci. Mogą się nimi zajadać nawet maluchy – przy rozszerzaniu diety i wprowadzaniu do niej mięsa warto zacząć właśnie od takich klopsików. Pulpety z indyka dla niemowlaka są małe, poręczne i mają zwartą konsystencję, przez co niemowlę z powodzeniem będzie w stanie zjeść je samodzielnie. Podpowiadamy, od kiedy można je podać dziecku i jak je przygotować.
- Adrianna Trusiuk
Jak przygotować dobre pulpety z indyka dla niemowlaka? Najważniejszym składnikiem jest mięso. Musi być ono możliwie jak najlepszej jakości – najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso pochodzące z certyfikowanej, ekologicznej hodowli. Jest ono znacznie droższe niż mięso z marketu, jednak kupując mięso ekologiczne, masz pewność, że nie ma ono w sobie antybiotyków i wypełniaczy, a zwierzęta były traktowane w humanitarny sposób i miały godne warunki życia.
Pulpety z indyka można podać dziecku po ukończeniu przez nie 8. miesiąca życia. Dlaczego przy rozszerzaniu diety warto zacząć od zaserwowania niemowlęciu takich pulpetów? Indycze mięso jest lekkostrawne, a ponadto zawiera bardzo mało tłuszczów nienasyconych, których nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia.
Uwaga: przygotowując niemowlęciu pulpety z indyka, zwróć uwagę nie tylko na jakość mięsa, ale również jaj. Nie bez powodu tak wiele mówi się o kupowaniu jajek z wolnego wybiegu, tzw. zerówek. Jajka pochodzące z chowu klatkowego są znacznie mniejsze, mniej smaczne i mniej wartościowe niż „zerówki”. Ponadto, kury żyjące w klatkach (jajka takich kur są oznaczone na skorupce liczbą „3”) żyją w fatalnych warunkach.
Pulpety z indyka dla niemowlaka – przepis
Potrzebujesz:
- udka z indyka
- pietruszki
- selera
- marchewki
- jajka (najlepiej jajka z wolnego wybiegu, tzw. zerówki)
- kleiku ryżowego
- drobno posiekanej natki pietruszki
- miski
- blendera/maszynki do mięsa
- garnka
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj, zalej wrzącą wodą, gotuj w garnku na małym ogniu.
- Gdy zacznie mięknąć, dodaj do garnka umyte, obrane ze skórki i pokrojone warzywa. Tak powstanie wywar, który potem należy użyć do ugotowania pulpetów.
- Oddziel mięso od kości. Ugotowane i przestudzone mięso wraz z warzywami zmiel w maszynce albo za pomocą blendera (najlepiej sprawdzi się malakser lub blender z ostrzem typu S).
- Do masy dodaj żółtko i siekaną natkę pietruszki.
- Białko roztrzep, delikatnie połącz w misce z masą warzywno-mięsną.
- Jeżeli konsystencja masy jest zbyt rzadka, zagęść ją kleikiem ryżowym. Dodaj go tyle, aż uznasz, że konsystencja jest odpowiednio zwarta.
- Uformuj małe, okrągłe pulpeciki, gotuj je we wcześniej przygotowanym wywarze.
- Podawaj z ziemniakami purée lub gotowanym ryżem.
Nasza wskazówka: Jak ugotować miękkie i soczyste pulpety z indyka dla niemowlaka? Możesz zrobić to na samej wodzie, jednak pulpety przygotowane na wywarze będą znacznie smaczniejsze. Jeśli masz w domu rosół, z powodzeniem możesz użyć go do gotowania pulpetów – oczywiście, o ile nie ma w nim żadnych wzmacniaczy smaku, kostki rosołowej czy soli, ponieważ te składniki są zakazane w diecie niemowlaka.
Zobacz też inne nasze przepisy:
- Pulpety dla niemowlaka: od kiedy można je podać, jak je zrobić [PRZEPIS]
- Drobiowe pulpety po grecku
- Pulpety cielęce z warzywami
Zobacz też: