Rolada z farszem szpinakowo-pomidorowym
Rolada z farszem szpinakowo-pomidorowym - dla nas brzmi nieźle! Jeszcze lepiej smakuje. Roladę możesz zrobić ze schabu lub z piersi indyka. Taka rolada może być oddzielnym obiadem oraz dodatkiem do kanapki.
- Edipresse
- 1,5 kg schabu środkowego lub piersi z indyka
- 60 dag szpinaku
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 10 dag sera żółtego startego na grubej tarce
- 1 szklanka białego półwytrawnego wina
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- 5 dag orzeszków pinii
Szpinak opłucz i sparz. Wymieszaj z pomidorami, czosnkiem i serem. Dopraw solą, sporą ilością pieprzu i gałki muszkatołowej. Schab rozetnij tak, aby otrzymać płat mięsa, przykryj folią i lekko rozbij. Następnie natrzyj solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozłóż farsz, mięso zroluj i owiń nitką kuchenną. Obsmaż na oleju, przełóż do foremki. Polej winem.
Piecz 1,5 godziny w 190 stopniach C polewając powstałym sosem. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso posyp orzeszkami wymieszanymi z łyżką oleju. Pieczeń podawaj z duszoną cukinią.
Zobacz inne przepisy na roladę z mięsa dla dziecka
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska