Reklama
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki wody
Reklama

  1. Porzeczki umyj, oddziel owoce od szypułek i wrzuć do garnka.
  2. Dolej wodę i zagotuj.
  3. Gdy porzeczki zaczną puszczać sok, wsyp cukier.
  4. Gotuj 15-10 minut.
  5. Zdejmij z ognia i przetrzyj porzeczki przez gęste plastikowe sitko (możesz je też przecisnąć przez podwójnie złożoną gazę).
  6. Przelej sok do butelki i natychmiast zakręć.

Uwaga! Jeśli chcesz przechowywać sok z czarnej porzeczki dłużej, czyli robisz go jako przetwór na zimę, trzeba go spasteryzować. Jeśli zamierzasz zużyć go na bieżąco, przechowuj go w lodówce. Sok z czarnej porzeczki będzie też dobry na przeziębienie w ciąży.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na domowe dżemy z owoców

Reklama
Reklama
Reklama