Reklama

Reklama
  • 100 g makaronu spaghetti, np. Lubella
  • 120 g brązowych pieczarek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
  • 2 łyżeczki sezamu do posypania

  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostaw 1/2 szklanki wody.
  2. Na rozgrzanym maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
  3. Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlej bulion, dodaj szpinak i - często mieszając - smaż, aż szpinak zwiędnie.
  4. Dopraw sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
  5. Przełóż makaron, wlej wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszaj i smaż, aż płyn się zagęści.
  6. Przed podaniem posyp sezamem.
Reklama

Zobacz też inne łatwe przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama