Spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i sezamem
Spaghetti ze szpinakiem, pieczarkami i sezamem to szybkie makaronowe danie na ciepło. Jest pyszne, ale też doskonale rozgrzewa, dodaje energii i syci. I łatwo je przygotować.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: poniedziałek, 13 stycznia 2020 13:14
Reklama
Reklama
- 100 g makaronu spaghetti, np. Lubella
- 120 g brązowych pieczarek
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
- 2 łyżeczki sezamu do posypania
- Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostaw 1/2 szklanki wody.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
- Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlej bulion, dodaj szpinak i - często mieszając - smaż, aż szpinak zwiędnie.
- Dopraw sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
- Przełóż makaron, wlej wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszaj i smaż, aż płyn się zagęści.
- Przed podaniem posyp sezamem.
Reklama
Zobacz też inne łatwe przepisy na dania z makaronem
Reklama
Reklama
Reklama