Reklama
  • kostka bezmlecznej margaryny
  • szklanka bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • cukier wanilinowy
  • odrobina soli n 1,5 kg jabłek
  • 2 gruszki
  • pół szklanki rodzynek

1. Tortownicę średniej wielkości wysmaruj margaryną i wysyp kaszką kukurydzianą.
2. Wszystkie rodzaje mąk wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i odrobiną soli.
3. Do tortownicy wsyp szklankę mieszaniny mąk i cukru i wyrównaj.
4. Jabłka i gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
5. Rodzynki zalej wrzątkiem i poczekaj, aż zmiękną.
6. Tak przygotowane owoce wymieszaj i podziel na 2 części.
7. Jedną część równo rozłóż na pierwszej warstwie mąki i cukru.
8. Na to wysyp równo kolejną szklankę mieszaniny mąki i cukru, znów rozłóż warstwę jabłek i gruszek.
9. Na wierzchu ułóż pokrojoną w cienkie plasterki margarynę (wcześniej schłódź ją).
10. Piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do mniej więcej 170°C, około 50–60 minut.

Lukier porzeczkowy

Zobacz także
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z czarnej porzeczki (lub innego syropu, ale wtedy o 1 łyżkę więcej)

1. Cukier z sokiem ucieraj do momentu, gdy masa będzie miała jednorodną konsystencję.
2. W razie potrzeby dodaj jeszcze soku lub cukru.
3. Tak przygotowanym lukrem polej fantazyjnie wierzch ciasta, np. robiąc pajęczynę.

Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych

Reklama

Polecamy: przepis na szarlotkę

Reklama
Reklama
Reklama