Szparagi z łososiem w sosie cytrynowym
Mamy sezon na szparagi. Polecamy przepis na szparagi z łososiem w sosie cytrynowym. To smaczne i lekkostrawne danie dla całej rodziny.
- Edipresse
Na 4 porcje:
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek białych szparagów
- 15 dag wędzonego łososia w plastrach
Sos:
- 25 dag masła,
- 4 żółtka,
- szalotka,
- łyżka octu winnego,
- sok z cytryny do smaku,
- szczypiorek,
- pieprz Cayenne,
- sól,
- biały pieprz
Przygotuj sos cytrynowy. Szalotkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Do rondelka włóż szalotkę, ocet winny, 3 łyżki wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 3 min. Przecedź wywar do szklanej miski. Dodaj żółtka i ubijaj na parze tak długo, aż sos zgęstnieje. Następnie miskę zestaw z kąpieli wodnej i dodawaj, cały czas ubijając, pokrojone na małe kawałki masło. Sos dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem Cayenne i białym pieprzem.
Szparagi opłucz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do 1/3 wysokości. Gotuj w lekko osolonej wodzie 8 minut (np. w płaskim, szerokim rondlu). Wyłóż szparagi na półmisek, polej sosem i obłóż łososiem.
Zobacz inne przepisy na dania ze szparagami
Przepis, wykonanie, zdjęcie: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska