Tortilla z grillowanym kurczakiem
Tortillę z kurczakiem można przygotować na ostro, ale danie może też być łagodne, jeśli nie dodasz ostrej papryki. Kurczak z dodatkiem harissy przypadnie do gustu miłośnikom papryczki chili. Poziom pikantności kontrolujemy sami, dodając odpowiednią ilość pasty do marynaty mięsa.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: poniedziałek, 29 kwietnia 2019 11:01
Reklama
Na tortillę:
Reklama
- tortilla pszenna, np. marki Sandra
- pierś z kurczaka
- cheddar
- słodka papryka w proszku lub Harissa, np. marki Sandra
- limonka
- łyżka oleju
Na sos:
- 400 g jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- ogórek zielony
- łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- Kurczaka pokrój w paski.
- Słodką paprykę lub Harissę (jeśli robisz kurczaka na ostro) wymieszaj z sokiem z limonki, olejem i natrzyj kurczaka, którego wrzucamy na ruszt.
- Kiedy kurczak będzie już gotowy, ściągnij go z grilla i ułóż na tortilli.
- Posyp całość tartym serem i zawiń w placek.
- Grilluj jeszcze przez kilka minut.
- Przygotuj sos.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, dodaj startego na tarce ogórka, posiekaną natkę, oliwę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszaj wszystko dokładnie i podawaj jako dodatek do grillowanej tortilli.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na grillowane potrawy
Reklama
Reklama
Reklama