Szaszłyki z kurczaka z ananasem
Szaszłyki są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo, ze względu na małe kawałki mięsa, nie poświęcimy wiele czasu na ich grillowanie.
- pierś z kurczaka
- sezam
- ananas z puszki, np. marki Sandra
- cytryna
- papryka słodka w proszku
- papryka ostra w proszku
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki.
- Przyprawy połącz z olejem, sezamem i natrzyj nimi kurczaka.
- Pozostaw w marynacie na godzinę.
- Ananasa pokrój i nadziej na patyczek do szaszłyków na przemian z zamarynowanym mięsem.
- Całość skrop sokiem z cytryny i połóż kilka plasterków razem z szaszłykami na ruszt.
- Grilluj, sprawdzając co jakiś czas mięso.
- Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Uwaga! Jeśli podajesz szaszłyk kilkuletniemu dziecku, upewnij się, że nie zrobi sobie krzywdy patyczkiem od szaszłyka.
Zobacz też inne przepisy na grillowane potrawy