Zapiekanka z pulpecikami
Wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z pulpecikami - polubią ją wszyscy, którym podasz ją na obiad.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 24 sierpnia 2016 14:15
Reklama
Reklama
- 200 g makaronu
- 2 jajka
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g upieczonej papryki bez skóry
- 100 g cukinii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
na pulpeciki:
- 400 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól
- pieprz
Cebulę posiekaj, dodaj jajko, mięso i kaszę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Formuj klopsiki wielkości orzecha i smaż na oleju. Makaron ugotuj na półmiękko.
W misce wymieszaj jajka, połowę sera, pokrojoną paprykę i cukinię, koncentrat pomidorowy oraz tymianek. Połącz z makaronem.
Formę do zapiekanek posmaruj olejem i obsyp bułką. Na dno formy wyłóż masę makaronową. Na nią połóż klopsiki i posyp pozostałym serem.
Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. w 180 st. C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama