Korzenne ciasteczka bezglutenowe – na mące gryczanej i orkiszowej
Mamy dla ciebie przepis doskonały na święta. Wypróbuj ciasteczka korzenne bez cukru, pachnące cynamonem, kardamonem i imbirem. Łatwe w wykonaniu i pyszne. Są tak zdrowe, że mogą jeść je małe dzieci.
- redakcja mamotoja.pl
Opublikowano: wtorek, 29 listopada 2022 10:19
Reklama
Ciasteczka korzenne bardzo kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W trakcie pieczenia unosi się w domu zapach cynamonu i innych przypraw korzennych, tworząc magiczną atmosferę świąt. Poniżej tłumaczymy, jak zrobić ciasteczka korzenne bez cukru. Robi się je naprawdę szybko i łatwo!
Reklama
Ciasteczka korzenne bezglutenowe – przepis
Potrzebne składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu
- 8 łyżek miodu
- 2 żółtka
- kostka masła (200 g)
- szczypta soli l trochę zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Posiekaj na stolnicy mąkę z masłem i odrobiną soli.
- Dodaj pozostałe składniki, a na końcu tyle wody, by podczas łączenia składników ciasto się zlepiło (nie należy go mocno wyrabiać).
- Ciasto odstaw do lodówki na około 20 minut.
- Po schłodzeniu rozwałkuj i wykrawaj foremkami różne kształty ciasteczek.
- Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7–10 minut (sprawdzaj, by się nie przypaliły).
Zobacz także:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama