Ciasteczka korzenne bardzo kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. W trakcie pieczenia unosi się w domu zapach cynamonu i innych przypraw korzennych, tworząc magiczną atmosferę świąt. Poniżej tłumaczymy, jak zrobić ciasteczka korzenne bez cukru. Robi się je naprawdę szybko i łatwo!

Reklama

Ciasteczka korzenne bezglutenowe – przepis

Potrzebne składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • po łyżeczce cynamonu, imbiru, kardamonu
  • 8 łyżek miodu
  • 2 żółtka
  • kostka masła (200 g)
  • szczypta soli l trochę zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj na stolnicy mąkę z masłem i odrobiną soli.
  2. Dodaj pozostałe składniki, a na końcu tyle wody, by podczas łączenia składników ciasto się zlepiło (nie należy go mocno wyrabiać).
  3. Ciasto odstaw do lodówki na około 20 minut.
  4. Po schłodzeniu rozwałkuj i wykrawaj foremkami różne kształty ciasteczek.
  5. Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7–10 minut (sprawdzaj, by się nie przypaliły).

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama