
Macie ochotę na szybkie i proste słodkości? Ciasteczka serduszka będą idealne – są maślane, kruche, a zarazem bardzo delikatne. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Możecie przygotować je wspólnie z dziećmi – spędzicie razem czas, a maluchy będą mieć bardzo dużo frajdy z pomagania. Podpowiadamy, jak zrobić ciasteczka maślane.
Ciasteczka maślane – przepis dla dzieci
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 20 dkg masła,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- gęsta konfitura żurawinowa.
Wykonanie:
- Ze wszystkich składników (oprócz konfitury) należy przygotować w malakserze ciasto kruche i chłodzić je w lodówce przez minimum godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba cienko rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka – pełne i z dziurką.
- Następnie należy nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i przełożyć wycięte ciasteczka.
- Piec 10-12 minut, do zezłocenia.
- Po przestudzeniu przełożyć konfiturą, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Ag.
Zobacz także: