Macie ochotę na szybkie i proste słodkości? Ciasteczka serduszka będą idealne – są maślane, kruche, a zarazem bardzo delikatne. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Możecie przygotować je wspólnie z dziećmi – spędzicie razem czas, a maluchy będą mieć bardzo dużo frajdy z pomagania. Podpowiadamy, jak zrobić ciasteczka maślane.

Reklama

Ciasteczka maślane – przepis dla dzieci

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 20 dkg masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • gęsta konfitura żurawinowa.

Wykonanie:

  1. Ze wszystkich składników (oprócz konfitury) należy przygotować w malakserze ciasto kruche i chłodzić je w lodówce przez minimum godzinę.
  2. Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba cienko rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka – pełne i z dziurką.
  3. Następnie należy nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia i przełożyć wycięte ciasteczka.
  4. Piec 10-12 minut, do zezłocenia.
  5. Po przestudzeniu przełożyć konfiturą, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Ag.

Zobacz także:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama