Adwentowe pierniczki – przepis na pierniczki, które umilą czekanie na święta
Pachnące korzennymi przyprawami i miodem gwiazdki, serduszka oraz choinki... z pewnością umilą dzieciom oczekiwanie na nadejście Świętego Mikołaja i Wigilię. Możecie upiec ich więcej i pysznymi słodkimi ozdobami udekorować choinkę lub stroik na stole. Możecie też razem z mlekiem nakarmić nimi św. Mikołaja.
Zgodnie z tradycją, pierniki i pierniczki na wigilię i Boże Narodzenie piekło się w adwencie. Czas od upieczenia do świąt sprawiał, że stawały się jeszcze lepsze. A zapach korzennych przypraw roznosił się po domu, nie mieszając się z wonią gotowanej kapusty czy smażonej ryby...
Współcześnie również nie trzeba czekać z pieczeniem pierników na ostatnią chwilę — sprawdź, które z nich mogą okazać się świątecznym przebojem w waszej rodzinie.
Składniki na pierniczki adwentowe:
- 20 dag płynnego miodu (jeśli jest skrystalizowany — lekko podgrzej miód w rondelku)
- 1/2 kg mąki (najlepiej tortowej 450)
- 15 dag cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 dag masła
- 1 średnie jajko
dodatkowo:
1 z 5
Na stolnicę wsyp 50 dag mąki, 15 dag cukru pudru, czubatą łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Dodaj 15 dag miękkiego masła lub margaryny i posiekaj na mniejsze kawałki.
2 z 5
Do posiekanych składników na stolnicy wbij całe jajko i dodaj 20 dag płynnego miodu. Całość dokładnie wymieszaj, po czym zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto.
3 z 5
Ciasto będzie gotowe, jeśli po przekrojeniu na pół nie będzie w nim widać żadnych grudek. Obie połówki ciasta rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm.
4 z 5
Foremkami wykrój z ciasta różne kształty. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze, posmaruj rozmąconym żółtkiem z łyżką mleka. Piecz 15–20 minut w temperaturze 200 stopni C.
5 z 5
Pierniczki dekoruj, gdy tylko całkowicie ostygną.