Zgodnie z tradycją, pierniki i pierniczki na wigilię i Boże Narodzenie piekło się w adwencie. Czas od upieczenia do świąt sprawiał, że stawały się jeszcze lepsze. A zapach korzennych przypraw roznosił się po domu, nie mieszając się z wonią gotowanej kapusty czy smażonej ryby...

Reklama

Współcześnie również nie trzeba czekać z pieczeniem pierników na ostatnią chwilę — sprawdź, które z nich mogą okazać się świątecznym przebojem w waszej rodzinie.

Składniki na pierniczki adwentowe:

  • 20 dag płynnego miodu (jeśli jest skrystalizowany — lekko podgrzej miód w rondelku)
  • 1/2 kg mąki (najlepiej tortowej 450)
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 dag masła
  • 1 średnie jajko

dodatkowo:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama