Reklama

Jeżeli jednym z twoich postanowień adwentowych jest rodzinne pieczenie ciasteczek, przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci, a także drugi – na klasyczne, pachnące świętami pierniczki. Wypróbuj oba! Poniżej znajdziesz przepisy na ciasteczka świąteczne, którymi zachwyci się cała rodzina. Możecie też spróbować upiec bezglutenowe ciasteczka, jeśli np. maluchy nie mogą zjeść tych z poniższych przepisów.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na kruche ciasteczka świąteczne dla dzieci
  2. Przepis na ciasteczka piernikowe świąteczne
  3. Dekoracje ciasteczek świątecznych – akcesoria

Przepis na kruche ciasteczka świąteczne dla dzieci

Kruche ciasteczka świąteczne są pyszne, a w dodatku łatwe w przygotowaniu – wybierzcie je, jeśli macie ochotę na szybkie ciasteczka świąteczne.

Ciasteczka świąteczne dla dzieci
Adobe Stock

Składniki:

  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
  • żółtko
  • łyżeczka śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Mąkę posiekaj razem z masłem.
  2. Dodaj cukier puder wymieszany ze startą wanilią, żółtko i kremówkę.
  3. Szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  4. Rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Wyłóż je na wysmarowaną masłem blachę, posmaruj białkiem, posyp cukrem.
  5. Piecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  6. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Proste ciasteczka świąteczne dla dzieci gotowe!

Przepis na ciasteczka piernikowe świąteczne

Pieczenie pierniczków i oczekiwanie, aż zmiękną, prawie tak samo dobrze odmierza czas do świąt jak kalendarz adwentowy. Możesz zrobić je wspólnie z dzieckiem!

Pierniczki dla dzieci
Adobe Stock

Składniki:

  • 75 g masła
  • 250 g miodu
  • 125 g cukru
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko

Przygotowanie:

  1. W rondlu stop masło, miód i cukier. Gdy przestygnie, wlej masę do miski.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników dodaj wraz z jajkiem do masy miodowej i wyrób ciasto.
  3. Zagniecione ciasto pozostaw pod przykryciem na 1-2 godziny.
  4. Z rozwałkowanego na grubość 1/2 cm ciasta wycinaj foremkami pierniczki.
  5. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15-20 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu włóż pierniczki do metalowej puszki i odstaw na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce, żeby zmiękły.

Dekoracje ciasteczek świątecznych – akcesoria

Do przygotowania ciasteczek i pierniczków niezbędny będzie wałek (może być ozdobny, wtedy na ciastkach od razu zostanie wzorek), stolnica (wygodna jest silikonowa) oraz foremki do wykrawania ciasteczek w różnych kształtach.

Do dekorowania wypieków przydadzą się:

  • gotowy lukier (możesz sama zrobić lukier bez białek dla dziecka),
  • kolorowe lub orzechowe posypki,
  • pisak do dekorowania,
  • pojemnik z końcówką do dekorowania.

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama