Przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci – w tym także na wyśmienite pierniczki
Podajemy przepisy na ciasteczka świąteczne dla dzieci: kruche oraz piernikowe. Po upieczeniu warto je udekorować lukrem lub specjalnym pisakiem. Do ciasteczek świątecznych użyj foremek w kształcie gwiazdek, aniołków, bałwanków, aby podkreślić ich bożonarodzeniowy charakter.
Jeżeli jednym z twoich postanowień adwentowych jest rodzinne pieczenie ciasteczek, przedstawiamy prosty przepis na ciasteczka świąteczne dla dzieci, a także drugi – na klasyczne, pachnące świętami pierniczki. Wypróbuj oba! Poniżej znajdziesz przepisy na ciasteczka świąteczne, którymi zachwyci się cała rodzina. Możecie też spróbować upiec bezglutenowe ciasteczka, jeśli np. maluchy nie mogą zjeść tych z poniższych przepisów.
Spis treści:
- Przepis na kruche ciasteczka świąteczne dla dzieci
- Przepis na ciasteczka piernikowe świąteczne
- Dekoracje ciasteczek świątecznych – akcesoria
Przepis na kruche ciasteczka świąteczne dla dzieci
Kruche ciasteczka świąteczne są pyszne, a w dodatku łatwe w przygotowaniu – wybierzcie je, jeśli macie ochotę na szybkie ciasteczka świąteczne.
Składniki:
- 15 łyżek mąki pszennej
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- starty jednocentymetrowy kawałek wanilii
- żółtko
- łyżeczka śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Mąkę posiekaj razem z masłem.
- Dodaj cukier puder wymieszany ze startą wanilią, żółtko i kremówkę.
- Szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
- Rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka. Wyłóż je na wysmarowaną masłem blachę, posmaruj białkiem, posyp cukrem.
- Piecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Proste ciasteczka świąteczne dla dzieci gotowe!
Przepis na ciasteczka piernikowe świąteczne
Pieczenie pierniczków i oczekiwanie, aż zmiękną, prawie tak samo dobrze odmierza czas do świąt jak kalendarz adwentowy. Możesz zrobić je wspólnie z dzieckiem!
Składniki:
- 75 g masła
- 250 g miodu
- 125 g cukru
- opakowanie przyprawy do pierników
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
Przygotowanie:
- W rondlu stop masło, miód i cukier. Gdy przestygnie, wlej masę do miski.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawę do pierników dodaj wraz z jajkiem do masy miodowej i wyrób ciasto.
- Zagniecione ciasto pozostaw pod przykryciem na 1-2 godziny.
- Z rozwałkowanego na grubość 1/2 cm ciasta wycinaj foremkami pierniczki.
- Piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15-20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu włóż pierniczki do metalowej puszki i odstaw na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce, żeby zmiękły.
Dekoracje ciasteczek świątecznych – akcesoria
Do przygotowania ciasteczek i pierniczków niezbędny będzie wałek (może być ozdobny, wtedy na ciastkach od razu zostanie wzorek), stolnica (wygodna jest silikonowa) oraz foremki do wykrawania ciasteczek w różnych kształtach.
Do dekorowania wypieków przydadzą się:
- gotowy lukier (możesz sama zrobić lukier bez białek dla dziecka),
- kolorowe lub orzechowe posypki,
- pisak do dekorowania,
- pojemnik z końcówką do dekorowania.
Zobacz także: