Potrawy wielkanocne dla dzieci [5 przepisów na świąteczne menu dla dzieci]
Potrawy wielkanocne dla dzieci to między innymi żurek drobiowy, świąteczny pasztet, polędwiczki. Proponowane przez nas przepisy na wielkanocne menu dla dziecka są zdrowe i odpowiednie dla najmłodszych. A na dodatek wybornie smakują!
- mamotoja.pl
1 z 6
Potrawy na Wielkanoc dla dzieci wcale nie muszą ograniczać się do jajek. Przygotowałyśmy dla was więcej propozycji. Ma być tradycyjnie, ale przede wszystkim smacznie. Może być też oryginalnie. Potrawy wielkanocne dla maluchów mogą być nieco zmodyfikowaną wersją świątecznych dań dla dorosłych. Mazurek serowy, wiosenna pasta, czy lekki pasztet świąteczny to idealne propozycje dla najmłodszych.
Potrawy dla dzieci na Wielkanoc – przepisy:
- Przepis na żurek drobiowy dla dzieci
- Wielkanocny mazurek serowy dla dzieci
- Wiosenna pasta jako wielkanocna potrawa dla maluchów:
- Pasztet świąteczny dla dziecka
- Duszone polędwiczki – danie na Wielkanoc dla dzieci
- Smakołyki na Wielkanoc dla dzieci
Potrawy na Wielkanoc dla dzieci: żurek drobiowy
Wśród potraw na Wielkanoc dla dzieci pierwsze miejsce zajmuje żurek. Bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocne menu. Dla dzieci najlepszy będzie żurek drobiowy, bo nie jest ciężki i tłusty. Oto przepis na żurek, który możesz podać maluchowi ze spokojnym sumieniem: wielkanocny żurek drobiowy dla dziecka.
Wielkanocny mazurek serowy dla dzieci
Święta wielkanocne nie mogą też obyć się bez mazurka. Może w tym roku skusisz się na jego wyjątkową wersję? Dodatkowo możesz go pięknie ozdobić polewą czekoladową, migdałami oraz mandarynkami. Sprawdź nasz przepis na mazurek serowy. Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych wypieków – zainspiruj się naszymi przepisami np. na wielkanocne ciasteczka dla dzieci.
Zobacz też: Wielkanocne mazurki – przepisy od 11 miesiąca
Wiosenna pasta jako wielkanocna potrawa dla maluchów
Ta pasta świetnie nadaje się do kanapek, a także jako dip do świeżych i chrupiących warzyw. Będzie pysznie, zdrowo i... kolorowo! Do jej wykonania będziesz potrzebować jajka, ogórka, pietruszki i twarogu wiejskiego. Może taka pasta nie należy do typowych wielkanocnych przekąsek dla dzieci, ale z pewnością zjedzą ją z wielką przyjemnością. Wypróbuj nasz przepis na lekką wiosenną pastę.
Pasztet świąteczny dla dziecka
Pasztet to ulubiona wielkanocna potrawa wielu osób. Zwykle ciężkostrawny i kaloryczny. Ale wcale nie musi taki być. Wystarczy odrobinę go zmodyfikować, a przekonasz się, że może być bardziej lekkostrawny. Spróbuj przygotować z naszego przepisu delikatny pasztet na Wielkanoc dla dziecka.
Danie na Wielkanoc dla dzieci: duszone polędwiczki
Polędwiczki są nie tylko pyszne, ale i efektowne. W wielkanocnym menu dla dzieci nie może zabraknąć bardziej treściwego posiłku – tutaj świetnie sprawdzi się właśnie to danie. Skusi się na nie nawet największy niejadek! Sos z dodatkiem pomarańczy sprawi, że potrawa będzie oryginalna i pięknie pachnąca. Polecamy nasz przepis na duszone polędwiczki z królika.
Potrawy wielkanocne dla dzieci - smakołyki
Dania wielkanocne dla dzieci warto przyozdobić, by wyglądały bardziej smakowicie. Za oknem wiosna, a jej ogromną zaletą jest to, że pojawiają się świeże warzywa, zioła. Wykorzystaj je nie tylko jako przyprawy lub składniki, ale też dekoracje potraw. Posiłki możesz fantazyjnie przyozdobić, np. by przypominały głowę królika wielkanocnego. W wolnej przestrzeni na talerzu może znaleźć się też słońce z żółtej papryki lub trawka zrobiona ze świeżego szczypiorku. Tak udekorowaną potrawę dziecko zje jeszcze chętniej. Pamiętaj, najpierw je się oczami.
Przykładowe menu śniadaniowe (ew. kolacyjne):
- Jajka – zwierzątka to idealny sposób, by zachęcić małych niejadków do jedzenia śniadań. Wystarczy odrobina pracy i kreatywności, by ziarenka pieprzu stały się oczkami, a szczypiorek posłużył jako wąsy lub ogonek.
- Jajecznica – zajączek jest z pozoru zwykłą jajecznicą, jednak dla malucha będzie o wiele bardziej atrakcyjna z uszami, noskiem i oczkami zająca. Takie ozdobienie potrawy zajmie ci tylko chwilkę, a wykorzystać możesz dowolne produkty, które masz pod ręką.
- Placuszki – sówki urzekną każdego malucha! Wystarczy, że przygotujesz klasyczne racuchy, a następnie udekorujesz je owocami, w taki sposób, by przypominały sowy. Już na sam ich widok maluch nie będzie mógł doczekać się śniadania.
- Kwiatki z papryki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy jedynie odpowiednio pokroić paprykę i wypełnić ją twarożkiem wymieszanym z jogurtem. Tak podane danie wygląda zupełnie jak wiosennie kwiatki. Jego przygotowanie zajmie ci tylko chwilkę, a efekt będzie świetny.
Zobacz także:
2 z 6
Żurek drobiowy
Dania wielkanocne dla dzieci: żurek drobiowy
Składniki:
- skrzydełko kurczaka
- włoszczyzna
- szklanka żuru
- duża cebula
- ząbek czosnku
- pół szklanki śmietany 12%
- listek laurowy i ziele angielskie
- sól, majeranek, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Z oczyszczonej włoszczyzny i kurczaka ugotuj niepełny litr wywaru. Przecedź, dodaj opieczoną nad ogniem cebulę, zmiażdżony czosnek, żur i przyprawy. Gotuj kilka minut. Śmietanę rozprowadź niewielką ilością gorącego wywaru, dodaj do żurku, zagotuj. Zupę udekoruj pietruszką.
3 z 6
Mazurek serowy
Potrawy wielkanocne dla dzieci: mazurek serowy
Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 10 dag białego sera
- 20 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia l jajko
Pomada:
- 10 dag masła
- po 1/2 szklanki cukru pudru i mleka w proszku
- 2 łyżki gorącej wody i kilka kropli aromatu rumowego
Dekoracja:
- polewa czekoladowa
- migdały bez skórki
- cząstki umytej i obranej mandarynki
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj na kwadratowy placek o wymiarach 20 na 20 cm. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ciasto nakłuj widelcem i piecz 20 minut w temp. 180°C. Składniki na pomadę, mieszając, podgrzewaj na malutkim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą. Gdy masa zgęstnieje, wylej ją na ciasto i równo rozprowadź. Mazurek udekoruj polewą czekoladową i bakaliami.
4 z 6
Wiosenna pasta
Potrawy na Wielkanoc dla dzieci: wiosenna pasta
Składniki:
- 70 g twarogu wiejskiego
- jajko ugotowane na twardo
- 50 g świeżego ogórka
- natka pietruszki
- plasterki rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajko obierz, pokrój, dodaj do twarogu, całość dokładnie zmiksuj. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki dokładnie posiekaj. Połącz wszystkie składniki i starannie wymieszaj. Serek przełóż do salaterki i ułóż na nim plasterki rzodkiewki, tak by utworzyły kwiatek.
5 z 6
Pasztet świąteczny
Potrawy wielkanocne dla maluchów: pasztet świąteczny
Składniki:
- pierś i udko z indyka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- marchewka
- cebula
- 3 łyżki tartej bułki
- sól do smaku i listek laurowy
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka i wątróbkę ugotuj w niewielkiej ilości wody, dodając listek laurowy. Pod koniec gotowania włóż obraną cebulę i oskrobaną marchewkę. Gdy mięso oraz warzywa będą już całkiem miękkie, wyjmij je, ostudź i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Do masy dodaj tartą bułkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż do foremki do ciasta posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200°C przez 45–60 minut.
6 z 6
Polędwiczki
Wielkanocne menu dla dzieci: duszone polędwiczki
Składniki:
- 300 g polędwiczki z królika
- 100 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 2 młode cebulki
- odrobina śmietany 30%
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
Mięso umyj. Cebulki obierz ze skórki, drobno pokrój. Obsmaż polędwiczki na maśle z dodatkiem cebulek, podlej bulionem. Duś pod przykryciem około 15 minut. Następnie mięso wyjmij. Do sosu dodaj śmietanę i pokrojone pomarańcze, podduś 5–8 minut. Polędwiczki pokrój w plasterki, ułóż na talerzu, polej sosem.