Potrawy z jajek na Wielkanoc
Jajka są nieodłącznym elementem Wielkiej Nocy symbolizującym wiarę w nowe życie. Ze względu na swoje wysokie wartości odżywcze, warto podawać je dziecku częściej, nie tylko od święta.
- RF
Oto nasze propozycje na potrawy z jajek (nie tylko świąteczne).
Wesołe króliczki
Dla dziecka od: 12 miesiąca
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 2 marchewki
- kawałek cykorii
- kilka listków sałaty
- szczypiorek
- goździki do dekoracji
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną, obierz je ze skorupek. Sałatę umyj, rozłóż na talerzyku. Marchewki oskrob, zetrzyj na tarce, ułóż na sałacie. Cykorię pokrój na małe paseczki, zrób z nich uszka króliczków, z goździków oczy, a ze szczypiorku wąsy. Takie jajka będą ozdobą świątecznego stołu. Maluch może je zjeść z majonezowym sosem.
Czytaj też: Baby, babki, babeczki - świąteczne przepisy
Jaja faszerowane
Dla dziecka od: 12 miesiąca
Składniki:
- 4 jajka
- kawałek łososia
- 2 łyżki jogurtu
- natka pietruszki
- kilka żurawin
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i włóż je do miseczki. Dodaj łososia obranego ze skóry, jogurt. Wszystko dokładnie rozgnieć, a potem dołóż jeszcze żurawiny i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Włóż do wydrążonych połówek jaj. Udekoruj żurawinami.
Czytaj też: Przepis na wielkanocne miniserniczki - wideo
[CMS_PAGE_BREAK]
Kanapki z pastą jajeczną
Dla dziecka od: 13 miesiąca
Składniki:
- bułka, np. wrocławska
- 2 jajka
- 2 łyżeczki masła
- łyżka tłustego sera twarogowego
- kilka gałązek szczypiorku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Zmiksuj je z twarogiem i masłem. Dodaj posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj. Pastę nałóż na bułeczki. Udekoruj resztką szczypiorku i natką pietruszki.
Czytaj też: Wielkanocne przysmaki - przepisy dla dzieci
Kolorowy omlecik
Dla dziecka od: 18 miesiąca
Składniki:
- 2 jajka
- pomidor
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 różyczki brokułów
- cebulka dymka
- 50 g startego żółtego sera
- 3 plasterki szynki
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania: Paprykę, pomidora i dymkę pokrój w plasterki, szynkę w paski. Brokuły podziel na małe kawałki. Warzywa i szynkę podsmaż na rozgrzanym oleju – ok. 5 min. Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli, dodaj ser, wymieszaj. Zalej warzywa masą jajeczną, smaż pod przykryciem ok. 5 min. Z patelni zdejmij pokrywkę, przykryj talerzem i przytrzymując go, energicznie odwróć patelnię, wykładając omlet na talerz. Podawaj pokrojony na porcje jak tort.
Czytaj też: Przepisy wielkanocne dla dzieci
[CMS_PAGE_BREAK]
Jajecznica na parze ze szczypiorkiem
Dla dziecka od: 11 miesiąca
Składniki:
- jajko,
- 2 płaskie łyżeczki masła,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania: Szczypiorek opłucz i osusz, pokrój. Jajo umyj pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem (przez minutę). Zagotuj wodę. Spodeczek uprzednio posmarowany masłem postaw na naczyniu z wrzącą wodą. Wybij na niego jajo, dodaj łyżkę mleka, wymieszaj wszystko i ogrzewaj jajecznicę aż do ścięcia się białka. Zanim podasz dziecku potrawę, posyp ją szczypiorkiem.
Czytaj też: Polskie menu dnia - przepisy i lista zakupów
Jajko w keksie warzywnym
Dla dziecka od: 11 miesiąca
Składniki:
- mrożona włoszczyzna krojona w paski
- 350 g mąki
- 100 g startego żółtego sera
- łyżka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 6 jajek
- szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Warzywa ugotuj, lekko dopraw solą i pieprzem. Ugotuj 3 jajka na twardo, ostudź i obierz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do mleka dodaj pozostałe surowe jajka, utarty żółty ser oraz roztopione masło. Masę mleczną przelej do naczynia z mąką, dodaj warzywa. Wymieszaj metalową łyżką tak, by ciasto pozostało lekko grudkowate. Połowę ciasta wlej do natłuszczonej formy na keks. Ułóż jajka ugotowane na twardo i zalej pozostałym ciastem. Piecz w temperaturze 210°C przez mniej więcej 40 minut.