
Mazurek wielkanocny dla dzieci nie musi różnić się od tego szykowanego dla dorosłych. Przepis może być ten sam – spód mazurka to po prostu kruche ciasto robione z samych naturalnych składników. Na ciasto można wyłożyć tradycyjną masę kajmakową albo roztopioną czekoladę. I masa, i kajmak mogą zawierać drobno pokrojone bakalie z wyłączeniem tych, których dziecko nie lubi albo na które ma uczulenie. Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci Przygotowanie mazurka dzieli się na dwa etapy: szykowanie i pieczenie ciasta oraz przygotowanie i wyłożenie na ciasto słodkiej masy, którą na koniec się dekoruje. Masę kajmakową można zrobić samodzielnie albo kupić gotową w sklepie. Niestety te sklepowe nie dorównują tym domowym. Na szczęście są i domowe sposoby na przygotowanie kajmaku z mniejszym wysiłkiem niż podają tradycyjne przepisy – już nie trzeba godzinami stać przy garnku i w nim mieszać. Robienie i pieczenie ciasta dla dzieci nie zajmuje dużo czasu. Składniki na ciasto do mazurka: • 300 g mąki, • 200 g masła, • 100 g cukru, • 3 żółtka. Przygotowanie ciasta do mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki. Warto odłożyć sobie część ciasta i zrobić z niego brzegi mazurka: wałeczki z ciasta ułóż na brzegach ciasta dookoła formy i lekko dociśnij do spodu. Można na nich zrobić ozdobne paseczki – nagniatając brzeg widelcem i odciskając w nim zęby sztućca....